Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rakúsko ukrajinského oligarchu Firtaša Španielsku nevydá

Dmytro Firtaš Foto: TASR/AP

Firtaša pôvodne zadržali v jeho kancelárii vo Viedni ešte v roku 2014, a to na základe žiadosti Spojených štátov o vydanie na trestné stíhanie.

Viedeň 30. augusta (TASR) - Rakúsky súd zamietol dnes žiadosť Španielska o vydanie ukrajinského oligarchu Dmytra Firtaša podozrivého z prania peňazí a členstva v zločineckej organizácii. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorkyňa príslušného súdu vo Viedni Christina Salzbornová uviedla, že obvinenia proti Firtašovi vznesené španielskou stranou "neboli dostatočne konkretizované" a Španielsko žiadosti Rakúska o ich doplnenie nevyhovelo.

Firtaša pôvodne zadržali v jeho kancelárii vo Viedni ešte v roku 2014, a to na základe žiadosti Spojených štátov o vydanie na trestné stíhanie. O rok neskôr ho na kauciu prepustili na slobodu. Oligarcha tvrdil, že za jeho zadržaním boli politické motívy.

Po februárovom rozhodnutí Vrchného krajinského súdu vo Viedni o prípustnosti Firtašovho vydania do USA bude mať posledné slovo v tejto otázke rakúsky minister spravodlivosti Wolfgang Brandstetter.