Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V alpskom stredisku zachraňovali slovenského snoubordistu

Na snímke snoubordista predvádza skokovú figúru počas 15. ročníka Sony Xperia Snowboardfest 2015 na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 14. februára 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Bližšie neidentifikovaný muž uviazol pri zjazde otvorenou krajinou v žľabe nad vodopádom, odkiaľ sa nedokázal sám vyslobodiť. P

Viedeň 30. decembra (TASR) - Rakúski záchranári pomáhali v nedeľu 31-ročnému snoubordistovi zo Slovenska, ktorý sa ocitol v núdzi pri zjazde v oblasti alpského lyžiarskeho strediska Ankogel na území spolkovej krajiny Korutánsko. Informovali o tom v pondelok tlačová agentúra APA a ďalšie rakúske médiá.

Bližšie neidentifikovaný muž uviazol pri zjazde otvorenou krajinou v žľabe nad vodopádom, odkiaľ sa nedokázal sám vyslobodiť. Polícia uviedla, že záchranná akcia s použitím vrtuľníka bola zložitá vzhľadom na silný vietor.

Slováka sa nakoniec podarilo vyzdvihnúť pomocou lana. Na záchrane sa okrem posádky policajného vrtuľníka podieľali aj 15 členovia horskej záchrannej služby z priľahlej obce Mallnitz a dvaja príslušníci horskej polície z okresného mesta Spittal an der Drau.

Žľab Luggegraben, kde Slovák uviazol, je podľa správy verejnoprávnej stanice ORF známy ako "pasca pre snoubordistov", pre ktorých predstavuje prekážku spomínaný vodopád. Walter Huber zo záchrannej služby v Mallnitzi pre ORF uviedol, že muž nedokázal pokračovať v jazde ani sa vrátiť a sám privolal na miesto záchranárov.

Minulý štvrtok spustili vyznávači zimných športov v stredisku Ankogel tri lavíny. Takzvaní frírajderi vchádzali na nebezpečné svahy aj počas hľadania prípadných zasypaných lyžiarov a vystavovali tak nebezpečenstvu približne 100 osôb nasadených do pátrania.