Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rakúsko v piatok spustilo hromadné testovanie obyvateľstva

Ľudia s ochrannými rúškami čakajú v rade na prvé hromadné testovanie na nový druh koronavírusu vo Viedni v piatok 4. decembra 2020. Absolvujú ho učitelia i zamestnanci materských škôl. Foto: TASR/AP

V Rakúsku od začiatku pandémie celkovo zaznamenali 297.245 nakazených, v súvislosti s koronavírusom krajina hlásila 3651 úmrtí.

Viedeň 4. decembra (TASR) - Rakúsko v piatok spustilo hromadné dobrovoľné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Vláda verí, že tak predíde dlhým a prísnym karanténnym opatreniam v budúcnosti, uviedla agentúra AP.

Testovanie rýchlymi antigénovými testami v piatok spustili vo Viedni a západorakúskych spolkových krajinách Voralbersko a Tirolsko. Prebieha niekoľko dní predtým, ako začnú platiť uvoľnené lockdownové opatrenia, ktoré vláda zaviedla v polovici novembra. Výsledky pozitívnych testov budú do 24 hodín overené prostredníctvom konvenčných PCR testov a v prípade potvrdenia nákazy pôjdu infikované osoby do karantény.

Ak sa chcú Rakúšania na testovaní zúčastniť, musia sa naň vopred registrovať prostredníctvom osobitnej webstránky. Vo Viedni sa podľa portálu thelocal.at obyvatelia môžu dať otestovať v troch kongresových centrách a výstaviskách, pričom na testovanie dohliada rakúska armáda.

Podobne ako na Slovensku či v Rakúsku pristúpil k hromadnému testovaniu obyvateľstva aj taliansky región Južné Tirolsko, ležiaci na hraniciach s Rakúskom, kde počas novembrového víkendu otestovali takmer dve tretiny obyvateľstva, čo dopomohlo k zníženiu infekcií a región sa tak vyhol druhému lockdownu.

V Rakúsku od začiatku pandémie celkovo zaznamenali 297.245 nakazených, v súvislosti s koronavírusom krajina hlásila 3651 úmrtí. V piatok ministerstvo zdravotníctva oznámilo 3815 nových prípadov nákazy, 5648 vyliečených a 113 ďalších úmrtí za posledných 24 hodín. Počet aktívnych prípadov dosiahol 49.819, pod hranicu 50.000 tak klesol po prvý raz po mesiaci. Znížil sa aj počet hospitalizovaných osôb a pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti, vyplýva z informácií agentúry APA.