Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanectvá vo Viedni začala strážiť armáda, aby odľahčila políciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Armáda má so strážením veľvyslanectiev skúsenosti už z roku 2016, keď týmto spôsobom pomáhala polícii v čase utečeneckej krízy.

Viedeň 19. marca (TASR) - Veľvyslanectvá a podobné objekty vo Viedni začala od štvrtka strážiť namiesto polície armáda. Cieľom tohto opatrenia je odľahčiť rakúsku políciu v čase, keď krajina zápasí so šírením nového koronavírusu, informovala tlačová agentúra APA s odvolaním sa na vyhlásenie rakúskeho ministerstva obrany.

Na plnenie uvedenej úlohy bolo vyčlenených 40 príslušníkov oddielu vojenskej polície. Stráženie prevzali od civilných kolegov vo štvrtok o 19.00 h, predbežne na tri mesiace.

Novým spôsobom je zabezpečených vo Viedni zatiaľ desať objektov, ich počet sa však môže v prípade potreby zvýšiť až na 23. Pri hliadkovaní sú vojaci vybavení rovnako ako predtým policajti - dráždivými sprejmi, služobnými pištoľami a vestami chrániacimi pred bodnými zraneniami. Majú zároveň tie isté právomoci.

Armáda má so strážením veľvyslanectiev skúsenosti už z roku 2016, keď týmto spôsobom pomáhala polícii v čase utečeneckej krízy.

Rakúska vláda schválila v stredu avizované opatrenia v rámci boja proti novému koronavírusu, ktoré sa týkajú príslušníkov armády a občanov vykonávajúcich civilnú službu. Ich súčasťou je predĺženie základnej vojenskej služby pre súčasných brancov, ako aj predĺženie civilnej služby a čiastočná mobilizácia záložnej zložky známej ako milícia.