Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vo Viedni budú očkovať vakcínou firmy AstraZeneca aj starších ľudí

Na archívnej snímke fľaštička s vakcínou proti koronavírusu, ktorú vyvinuli vedci z Oxfordskej univerzity v spolupráci s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Rozhodli o tom napriek pôvodným tvrdeniam o nedostatku údajov o účinnosti tejto očkovacej látky u starších ľudí.

Viedeň 3. marca (TASR) - Obyvateľov vo veku od 65 rokov budú očkovať vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca aj vo Viedni, oznámili v stredu tamojší predstavitelia. Rozhodli o tom napriek pôvodným tvrdeniam o nedostatku údajov o účinnosti tejto očkovacej látky u starších ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

Tento krok prichádza krátko po tom, čo používanie vakcíny rozšírilo o skupinu ľudí vo veku 65 až 75 rokov Francúzsko.

"Momentálne je to o rýchlosti a my vieme, že vakcína od spoločnosti AstraZeneca je účinná aj u starších ľudí," povedal novinárom zdravotnícky riaditeľ Združenia viedenských nemocníc Michael Binder.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Rakúska vláda v stredu uviedla, že v Tirolsku - ohnisku juhoafrického variantu koronavírusu v krajine - sa bude hromadne očkovať. V rámci pilotného projektu by okres Schwaz získal 100.000 dávok vakcíny dodaných vďaka pomoci EÚ. Očkovanie dospelých vakcínou spoločnosti Pfizer/BioNTech by sa malo začať na budúci týždeň. Okres má približne 84.000 obyvateľov.

Cieľom projektu je zhromaždiť údaje o účinnosti vakcíny proti juhoafrickému variantu.

V iných častiach Rakúsku sú zatiaľ očkovaní iba seniori a chorí ľudia.