Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rakúsko vyplatí zdravotníkom bonus 500 eur za boj proti koronavírusu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkovo bude tento projekt stáť rakúsku vládu približne 100 miliónov eur.

Viedeň 17. júna (TASR) - Rakúska Národná rada schválila vo štvrtok jednorazový príspevok vo výške zhruba 500 eur pre zamestnancov nemocníc a ošetrovateľských zariadení, ktorým chce takto vyjadriť uznanie za ich úsilie a nasadenie v boji s pandémiou nového koronavírusu. Informovali o tom agentúra DPA a stanica ORF.

O presnej výške bonusu budú môcť rozhodnúť jednotlivé spolkové krajiny a inštitúcie v závislosti od stupňa vyťaženia tamojších pracovníkov počas koronakrízy. Vyšší príspevok tak budú môcť udeliť napríklad zdravotníkom na covidových oddeleniach a jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Tento jednorazový bonus je znakom uznania a ocenenia pre všetkých, ktorí pracujú v nemocniciach, rehabilitačných zariadeniach či domovoch s ošetrovateľskou starostlivosťou, povedal August Wöginger, poslanec z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

Opozičná Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) plán kritizovala. Namietala voči tomu, že do podpornej schémy neboli zaradení záchranári či všeobecní lekári.

Predpokladom na získanie bonusu je osobný kontakt s pacientmi - či už ide o medicínsku alebo nemedicínsku starostlivosť. Na základe pozmeňovacieho návrhu ho dostane navyše i upratovací personál, avšak nárok naň nemajú technickí zamestnanci nemocničných zariadení.

Celkovo bude tento projekt stáť rakúsku vládu približne 100 miliónov eur.