Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Za sériou útokov na Jehovových svedkov v Štajersku je ich bývalý člen

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Koncom marca tohto roka polícia našla a zneškodnila funkčné výbušné zariadenie vo vstupnom priestore zasadacej sály Jehovových svedkov v Kalsdorfe pri Grazi.

Leibnitz 29. mája (TASR) — Rakúska polícia zatkla v stredu muža podozrivého zo spáchania série útokov na členov a objekty náboženského spoločenstva Jehovovi svedkovia v spolkovej krajine Štajersko. Informovali o tom agentúry APA a DPA.

Ako na tlačovej konferencii v Grazi uviedol vyšetrovateľ Rupert Meixner, ide o 55-ročného IT technika, ktorého po rozvode vylúčili z radov Jehovových svedkov. Následne viedol so svojou exmanželkou dlhý spor o výživné na ich deti, pre ktorý ju chcel zavraždiť. K svojim činom sa "v plnej miere" priznal.

Útoky sa začali v auguste 2023, keď explodovali výbušniny pripevnené na dvoch vozidlách Jehovových svedkov zaparkovaných v meste Leibnitz pred tzv. Sálou Kráľovstva. Ich majitelia neutrpeli žiadne zranenia.

Koncom marca tohto roka polícia našla a zneškodnila funkčné výbušné zariadenie vo vstupnom priestore zasadacej sály Jehovových svedkov v Kalsdorfe pri Grazi. Začiatkom mája vybuchlo v Premstättene auto patriace členovi Jehovových svedkov. Ani v tomto prípade sa nikto nezranil.

Vyšetrovatelia potvrdili, že za týmito útokmi nie je politický, ale osobný motív. Zadržaný muž sa priznal, že chcel zabiť svoju bývalú manželku a spomínané útoky mali slúžiť na odvedenie pozornosti.

Podozrivý po zadržaní navyše uviedol, že 3. mája pripevnil rúrkovú bombu aj pod auto svojej exmanželky. Tá sa tam však nenašla, v dôsledku čoho prebehla v stredu v Grazi rozsiahla, avšak bezvýsledná pátracia akcia. Po bombe sa naďalej pátra.