Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rakúsko žiada vytvorenie deportačných centier pre migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rakúsko bolo jednou zo šiestich členských krajín EÚ, ktoré minulý týždeň varovali Európsku komisiu (EK) pred zastavením deportácií neúspešných žiadateľov o azyl do Afganistanu.

Viedeň 16. augusta (TASR) - Rakúsko - ktoré dosiaľ trvalo na tom, že v deportáciách imigrantov do Afganistanu bude pokračovať i po prevzatí moci Talibanom - v pondelok naznačilo ako alternatívu vytvorenie "deportačných centier" v susedných krajinách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rakúsko bolo jednou zo šiestich členských krajín EÚ, ktoré minulý týždeň varovali Európsku komisiu (EK) pred zastavením deportácií neúspešných žiadateľov o azyl do Afganistanu. Medzičasom tri z nich - Dánsko, Nemecko a Holandsko - svoj postoj v tejto záležitosti zmenili.

"Ak nebudú deportácie možné pre reštrikcie, ktoré nám stanovuje Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, je potrebné zvážiť alternatívy," uviedol rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v spoločnom vyhlásení so šéfom diplomacie Alexandrom Schallenbergom.


"Deportačné centrá v regióne okolo Afganistanu by boli jednou z možností. Vyžaduje si to silu a podporu EK," uviedol Nehammer s tým, že to chce navrhnúť na stredajšom online zasadnutí ministrov vnútra členských krajín EÚ. V utorok budú zase o situácii v Afganistane rokovať ministri zahraničných vecí krajín EÚ.

"Potrebný je spoločný európsky postup, ako na situáciu v Afganistane a hroziacu utečeneckú a migračnú vlnu reagovať v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky," žiadajú ministri, ktorých citovala agentúra APA.

Viacerí členovia rakúskej ľavicovej strany Zelených, ktorá je v koaličnej vláde s konzervatívnou Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza, volajú po ukončení deportácií do Afganistanu. Krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ), naopak, tvrdí, že za dva mesiace sa nerealizovali žiadne deportácie z krajiny.