Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Židovskí a európski lídri vyzvali na boj proti antisemitizmu v Európe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Konferenciu usporiadal rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorého krajina aktuálne až do januára zastáva polročné predsedníctvo v Rade EÚ.

Viedeň 22. novembra (TASR) - Židovskí a európski lídri v stredu prisľúbili, že budú bojovať proti novej vlne antisemitizmu v Európe a predložili návrhy konkrétnych opatrení, ktorými chcú čeliť nenávisti voči Židom. Informovala o tom agentúra AP.

Najvyšší predstaviteľ Európskeho židovského kongresu Moše Kantor v závere dvojdňovej konferencie o boji proti antisemitizmu a antisionizmu v rakúskej Viedni varoval, že "židovské komunity v Európe sa čoraz viac obávajú o svoju bezpečnosť a sú pesimistické ohľadom svojej budúcnosti". Spoločne s ďalšími lídrami židovskej obce vyzval vlády, verejné i súkromné inštitúcie, aby prijali opatrenia zamerané proti antisemitizmu, ktoré boli na konferencii prezentované.

Konferenciu usporiadal rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorého krajina aktuálne až do januára zastáva polročné predsedníctvo v Rade EÚ. Kurz uviedol, že medzi prijatými opatreniami je zabezpečenie lepšej bezpečnosti pre židovské komunity, posilnenie legislatív či zabezpečenie lepšieho vzdelávania ohľadom antisemitizmu.