Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zomrela rakúska spisovateľka Christine Nöstlingerová

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rakúsky spolkový prezident Alexander Van der Bellen v kondolenčnej reakcii zdôraznil, že úmrtím Nöstlingerovej prišla alpská republika o svoj medzinárodne najvýznamnejší literárny hlas.

Viedeň 13. júla (TASR) - V rodnej viedenskej štvrti Hernals v piatok v prítomnosti najbližších uložili na posledný odpočinok telesné pozostatky úspešnej rakúskej autorky literatúry pre deti a mládež Christine Nöstlingerovej, ktorá si za svoje práce vyslúžila celý rad ocenení - od Rakúskej štátnej ceny za literatúru pre deti a mládež (1974) cez Cenu Hansa-Christiana Andersena (1984) až po Cenu Astrid Lindgrenovej (2003). Je jednou z mála laureátov oboch na ostatok spomínaných cien.

Dlhoročná fajčiarka, u ktorej po prekonaní nádorového ochorenia prsníka diagnostikovali v roku 2010 rakovinu maternice, zomrela na následky chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOPN).

Širokú verejnosť informovalo vydavateľstvo zosnulej o úmrtí 81-ročnej literátky z 28. júna až po piatkovom pohrebe.

Rakúsky spolkový prezident Alexander Van der Bellen v kondolenčnej reakcii zdôraznil, že úmrtím Nöstlingerovej prišla alpská republika o svoj medzinárodne najvýznamnejší literárny hlas. Kto si kedykoľvek vypočul niektorý z jej príbehov, ten si zapamätal jej jazykovú vtipnosť, humor. Autorka, ktorá sa postarala o revolúciu v oblasti mládežníckej literatúry, však ponúkala čitateľom realistický obraz spolunažívania.