Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Viac ako 15.000 nakazených koronavírusom pribudlo v Rakúsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V krajine sa pripravuje na budúci týždeň zavedenie lockdownu v najviac zasiahnutých spolkových krajinách Horné Rakúsko a Salzbursko.

Viedeň 18. novembra (TASR) – V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 15.145 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najviac od začiatku pandémie. Počet nových prípadov zároveň prvýkrát prekročil hranicu 15.000. Na vrchole minuloročnej vlny pandémie dosiahol najvyšší denný prírastok 9586 prípadov, uviedla agentúra Reuters.

Nový míľnik prekročil celkový počet testami zachytených prípadov nákazy. Po 633 dňoch od začiatku pandémie ich je viac ako milión, konkrétne 1.011.465. Skutočný počet je však vyšší, keďže testy neodhalia každého nakazeného. Prvé dva prípady infekcie koronavírusom SARS-CoV-2 boli v Rakúsku hlásené 25. februára 2020, pripomína denník Kurier.

Počet úmrtí v súvislosti s nákazou stúpol o 55 na 11.903. Počet aktívnych prípadov sa zvýšil na 131.961. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží 498 pacientov s ochorením COVID-19, čo je o 12 viac ako deň predtým. V nemocniciach je hospitalizovaných 2787 ľudí.

V krajine sa preto pripravuje na budúci týždeň zavedenie lockdownu v najviac zasiahnutých spolkových krajinách Horné Rakúsko a Salzbursko. Hornorakúsky premiér Thomas Stelzer vo štvrtok na zasadaní krajinského parlamentu vyhlásil, že ak vláda nezavedie celoštátny lockdown, jeho spolková krajina ho na svojom území vyhlási sama.

"Ak nebude zajtra vyhlásený celoštátny lockdown, určite bude na niekoľko týždňov lockdown zavedený v Hornom Rakúsku a Salzbursku. Budeme to koordinovať spolu s našou susednou spolkovou krajinou (Salzbursko) a so spolkovou vládou," citoval Stelzera denník Kurier.

Premiér spolkovej krajiny Salzbursko Wilfried Haslauer pre agentúru APA uviedol, že jeho krajina sa tiež pripravuje na lockdown.

Všetkých deväť krajinských premiérov sa v piatok plánuje stretnúť, pričom na toto stretnutie pozvali aj rakúskeho kancelára Alexandra Schallenberga a ministra zdravotníctva Wolfganga Mücksteina.

Na archívnej snímke nový rakúsky spolkový kancelár Alexander Schallenberg.
Foto: TASR/AP


Miera zaočkovanosti v Rakúsku patrí k najnižším spomedzi krajín západnej Európy — plne očkovaných je tam okolo 66 percent populácie.