Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rakúsky kancelár Kurz po korupčnom škandále žiada nové voľby

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rakúsky vicekancelár rezignoval po zverejnení informácií, že pred voľbami v krajine v roku 2017 ponúkal vládne zákazky výmenou za politickú podporu.

Viedeň 18. mája (TASR) - Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v sobotu oznámil, že prezidenta Alexandra Van der Bellena požiadal o čo najskoršie vypísanie nových volieb v reakcii na korupčný škandál, po ktorom odstúpil Heinz-Christian Strache z funkcie vicekancelára i postu predsedu koaličnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Informovala o tom agentúra AFP.

"Navrhol som prezidentovi, aby sa nové voľby uskutočnili v najbližšom možnom termíne," povedal Kurz.

"Po včerajšom (piatkovom) videu musím úprimne povedať, že čo je veľa, to je veľa," dodal.

Prezident Van der Bellen uviedol, že video ukazuje "znepokojivý obraz morálky, ktorý škodí krajine a jej ľuďom", ako aj "nehanebný nedostatok úcty k jej občanom". "Sú to hanebné obrazy a nikto by sa za Rakúsko nemal hanbiť," uviedol.

Prezident dodal, že sa s Kurzom stretne v nedeľu s cieľom prediskutovať ďalšie kroky v súvislosti s usporiadaním volieb.

Rakúsky vicekancelár rezignoval po zverejnení informácií, že pred voľbami v krajine v roku 2017 ponúkal vládne zákazky výmenou za politickú podporu. Nemecké médiá - denník Süddeutsche Zeitung (SZ) a týždenník Der Spiegel - zverejnili v piatok výňatky z videonahrávky, ktorá zachytáva Stracheho stretnutie so ženou tvrdiacou, že má záujem investovať veľké sumy peňazí v Rakúsku.