Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Rakúsky kancelár Nehammer odišiel na Ukrajinu, navštívi Kyjev i Buču

Na archívnej snímke rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer. Foto: TASR/AP

Nehammer, bývalý vojak, sa stretne aj s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom a kyjevským starostom Vitalijom Kličkom.

Viedeň 8. apríla (TASR) - Rakúsky kancelár Karl Nehammer odcestoval v piatok na jednodňovú návštevu Ukrajiny, v rámci ktorej sa v sobotu ráno v Kyjeve stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním s na úrad spolkového kancelára.

Neutrálne Rakúsko dosiaľ poslalo na Ukrajinu humanitárnu pomoc, ako aj prilby či nepriestrelné vesty pre civilistov, zbrane však nie. Nehammer plánuje navštíviť aj mesto Buča neďaleko Kyjeva, kde ruskí vojaci zavraždili desiatky civilistov, čo však Kremeľ odmieta.

"Je dôležité, aby sme v rámci našej neutrality podporili Ukrajinu na humanitárnej aj politickej úrovni," uviedol Nehammer vo vyhlásení. "Moja návšteva Kyjeva a Buče... je prejavom našej solidarity s ukrajinským ľudom," dodal.

Nehammer, bývalý vojak, sa stretne aj s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom a kyjevským starostom Vitalijom Kličkom.

"Vojnové zločiny, ktoré vyšli najavo, musia byť plne vyšetrené nezávislými medzinárodnými expertmi," uviedol Nehammer "Tí, ktorí sú zodpovední za tieto zločiny, musia byť a budú braní na zodpovednosť," dodal.

Na návšteve Ukrajiny je v piatok delegácia na čele s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou, ktorej súčasťou je aj slovenský premiér Eduard Heger a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.