Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rakúsky kancelár S. Kurz dúfa, že EÚ sa dohodne na fonde obnovy v júli

Sebastian Kurz, archívna snímka. Foto: TASR/AP/Michael Gruber

Šéfovia štátov a vlád EÚ v piatok prostredníctvom videokonferencie prvýkrát diskutujú o návrhu Európskej komisie (EK) na plán obnovy po koronakríze v objeme 750 miliárd eur.

Viedeň 19. júna (TASR) - Rakúsky kancelár Sebastian Kurz dúfa, že Európska únia (EÚ) sa dohodne na fonde obnovy po koronakríze v júli. Členské štáty sa podľa neho najprv musia dohodnúť na tom, ktoré krajiny majú z toho profitovať najviac a aké peniaze sa použijú na stimuly. Trvá tiež na prísnych kontrolách nakladania s peniazmi.

Šéfovia štátov a vlád EÚ v piatok prostredníctvom videokonferencie prvýkrát diskutujú o návrhu Európskej komisie (EK) na plán obnovy po koronakríze v objeme 750 miliárd eur. Vo všeobecnosti sa neočakáva dohoda, predpokladá sa, že lídri budú potrebovať v júli minimálne ešte jedno alebo dve už osobné, nie virtuálne zasadnutia, aby finalizovali dohodu, ktorá bude tiež znamenať prehĺbenie integrácie.

Rakúsko doteraz patrilo spoločne s Dánskom, Holandskom a Švédskom ku kritikom návrhu EK. Týmto fiškálne konzervatívnym štátom prekáža napríklad, že plán počíta aj dotáciami, pričom tieto krajiny podporujú poskytnutie pomoci či stimulov len vo forme lacných úverov.

Kurz však v piatok povedal, že cieľom je prijatie komplexného balíka, pričom musia byť stanovené striktné podmienky čerpania stimulov. Balík by mal byť podľa neho dočasný a jednorazový, pričom peniaze z neho by sa mali využívať len na zmysluplné projekty, ako sú digitalizácie a ekologické projekty.

Na otázku, či podporí dotácie len jasným pravidlami a kontrolami, Kurz odpovedal: "Samozrejme." Dodal, že ak niekto očakáva dotácie, musí tiež počítať s tým, že platiaca strana bude kontrolovať spôsob a efektívnosť použitia peňazí.