Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Rakúsky minister bude v Iráne rokovať o jadrovej dohode

Rakúska vlajka. Foto: TASR/AP

Historická jadrová dohoda z roku 2015 zaručovala Iránu uvoľnenie ekonomických sankcií výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu.

Viedeň 19. februára (TASR) - Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg v stredu oznámil, že cez víkend navštívi Teherán, aby tam podporil snahu EÚ o zachovanie Spoločného komplexného akčného plánu (JCPoA), tzv. jadrovej dohody, z roku 2015. Informovala o tom agentúra AP.

Šéf rakúskej diplomacie oznámil svoj plán návštevy Iránu po stredajšom stretnutí so svojím nemeckým náprotivkom Heikom Maasom v Berlíne. Schallenberg v tejto súvislosti zdôraznil, že v sobotu a nedeľu bude Teheránu tlmočiť "európske posolstvo", pričom dodal, že počas týždňa o tom rokoval aj s vysokým predstaviteľom Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josepom Borrellom.

Historická jadrová dohoda z roku 2015 zaručovala Iránu uvoľnenie ekonomických sankcií výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu. V roku 2018 však americký prezident Donald Trump od dohody odstúpil, pričom na Irán opätovne uvalil sankcie.

Teherán reagoval postupným odstupovaním od svojim záväzkov na základe tejto dohody s cieľom dosiahnuť, aby mu ďalší signatári, ktorými sú Francúzsko, Nemecko, Británia, Rusko a Čína, pomohli obísť americké sankcie.