Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rakúsky údržbár pomáhal vodcovi sekty väzniť jeho deti na statku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Holandský súd ho v utorok odsúdil na tri roky väzenia.

Amsterdam 14. júna (TASR) - Holandský súd v utorok odsúdil na tri roky väzenia rakúskeho údržbára Josepha B., ktorý vodcovi miestnej sekty Gerritovi Janovi van Dorstenovi desať rokov pomáhal väzniť jeho vlastné deti na statku v holandskej obci Ruinerwold. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Van Dorsten sa označoval za mesiáša a veril, že jeho úlohou je pripraviť svoje deti na nový svet s názvom Eden. Rakúsky údržbár bol jeho "učeníkom", pričom statok, kde boli deti väznené, prenajal na svoje meno a zabezpečoval im aj nákupy.

Vodca sekty a otec detí, ktorý bol obžalovaný z týrania vlastných detí, sa na súdnom pojednávaní nezúčastnil pre zdravotné problémy; v roku 2016 ho totiž ranila mŕtvica.

"Bez pomoci obžalovaného by sa otcovi detí nepodarilo izolovať ich od spoločnosti tak dlho," uviedol holandský súd. Rakúšana však zbavil obvinení z väznenia van Dorstenových troch najstarších detí a týrania.

Prípad väznených detí vyšiel najavo v roku 2019, keď van Dorstenov najstarší syn Jan vošiel v dezorientovanom stave do miestneho baru. Z vyšetrovania vyplynulo, že van Dorsten svoje deti izoloval od vonkajšieho sveta od narodenia, pričom ich pravidelne bíjaval, aby z nich vyhnal "zlých duchov".