Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

SLEDOVALI SME: Pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI.

Na snímke truhlu s pozostatkami zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. odnášajú po skončení pohrebnej omše vo štvrtok 5. januára 2023 na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Foto: TASR - Jaroslav Novák
Na archívnej snímke z 23. mája 1977 arcibiskup Mníchovsko-freisinskej arcidiecézy Joseph Ratzinger (vpravo) sa zdraví s deťmi v bavorskom meste Freising na juhu Nemecka. Bývalého nemeckého kardinála Josepha Ratzingera zvolili za pápeža v roku 2005. Prijal meno Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Emeritný pápež Benedikt XVI. zomrel v sobotu 31. decembra vo veku 95 rokov vo svojej rezidencii – v Kláštore Matky Cirkvi vo Vatikáne.


Vatikán 5. januára 2023 (TASR/TERAZ.sk) - Vatikán a celý svet sa dnes lúči s emeritným pápežom Benediktom XVI. Rakvu s jeho pozostatkami ráno preniesli z vatikánskej baziliky na Námestie sv. Petra. Emeritný pápež zomrel v sobotu (31. 12.) vo veku 95 rokov.

Telo Benedikta XVI. uložili do hrobky v Bazilike sv. Petra



Pozostatky emeritného pápeža Benedikta XVI. vo štvrtok uložili do krypty v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

O uložení rakvy s telom Benedikta XVI. do podzemnej hrobky – uvoľnenej po premiestnení jeho predchodcu Jána Pavla II. do hlavných priestorov baziliky pred jeho blahorečením ešte v roku 2011 – informoval Vatikán približne hodinu a pol po skončení štvrtkovej pohrebnej omše na Námestí svätého Petra. Omši predsedal pápež František, hlavné liturgické úkony pri oltári však vykonával dekan kolégia kardinálov Giovanni Battista Re.

Pápež František sa dotýka truhly s pozostatkami zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. po skončení pohrebnej omše na Námestí sv. Petra vo štvrtok 5. januára 2023 vo Vatikáne.
Foto: TASR/AP


Podľa posledných informácií bezpečnostných zložiek sa na pohrebnej omši zúčastnilo okolo 50.000 ľudí.

Cyprusovú rakvu s telom emeritného pápeža odniesli po skončení omše do vatikánskej baziliky. Tam rakvu vložili ešte do zinkovej rakvy a tú ďalej do dubovej truhly. Každá rakva bola obviazaná fialovými hodvábnymi povrazmi a zapečatená pápežským komorníkom a dekanom kolégia kardinálov.

Rakvu s telom Benedikta XVI. odniesli po omši do Baziliky svätého Petra



Rakvu s telom emeritného pápeža Benedikta XVI. odniesli po skončení štvrtkovej pohrebnej omše z Námestia svätého Petra vo Vatikáne do vatikánskej baziliky, kde bude pochovaný, informuje TASR.

Rakvu na márach niesli 12 nosiči. Pred vstupom do Baziliky svätého Petra sa zastavili pred úradujúcim pápežom Františkom. Ten vstal z invalidného vozíka, dotkol sa rakvy a chvíľu sa modlil.

Z námestia, na ktorom boli desiatky tisíc ľudí, sa ozýval potlesk.

Na snímke vľavo dekan Kardinálskeho kolégia Giovanni Battista Re stojí pred truhlou s pozostatkami zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. počas pohrebnej omše vo štvrtok 5. januára 2023 na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Telo Benedikta XVI. bolo počas pohrebnej omše uložené v rakve z cyprusového dreva. Vnútri baziliky ju vložia do zinkovej rakvy a tú ďalej do dubovej truhly.

Telesné pozostatky emeritného pápeža, ktorý zomrel na Silvestra vo veku 95 rokov, uložia do niekdajšej hrobky jeho predchodcu Jána Pavla II. v podzemí baziliky.

Začal sa pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI.



Na Námestí svätého Petra vo Vatikáne sa vo štvrtok začal pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI. Pohrebnú omšu celebruje úradujúci pápež František, informuje TASR.

Na pohreb prišli mnohé hlavy štátov a príslušníci kráľovských rodov, ako aj desiatky kardinálov, biskupov a stovky iných duchovných, ale tiež predstavitelia židovskej náboženskej obce v Ríme a moslimskej obce v Taliansku i tisícky bežných ľudí. Slovensko zastupuje premiér Eduard Heger.

Na snímke uprostred pápež František počas pohrebnej omše za zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI., vo štvrtok 5. januára 2023 na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Nad námestím sa vznáša hmla, dážď sa však v priebehu omše na námestí neočakáva. Teplota dosahuje sedem stupňov Celzia.



Podľa agentúry ANSA sa v dave objavili transparenty v nemčine: "Danke Benedikt" (Vďaka, Benedikt). Reportér talianskej tlačovej agentúry taktiež uviedol, že jedného z veriacich nablízku počul volať: "Santo subito!" (Ihneď svätý). Na pohrebe Benediktovho predchodcu Jána Pavla II. – neskôr svätorečeného – v roku 2005 toto heslo kričali mnohí prítomní veriaci.

Na snímke uprostred pápež František celebruje pohrebnú omšu za zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI., vo štvrtok 5. januára 2023 na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Na snímke rakva zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. na Námestie svätého Petra na zádušnú omšu vo Vatikáne vo štvrtok 5. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Rakvu s pozostatkami Benedikta XVI. preniesli na Námestie sv. Petra



Rakvu s pozostatkami emeritného pápeža Benedikta XVI. vo štvrtok ráno preniesli z vatikánskej baziliky na Námestie sv. Petra. O 9.30 h sa tam začína pohrebná omša, ktorú bude celebrovať pápež František. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Na pohreb do Vatikánu pricestovali mnohí štátni a náboženskí predstavitelia z celého sveta, ako aj tisíce veriacich, a to napriek Benediktovmu prianiu, aby sa posledná rozlúčka s ním vyznačovala jednoduchosťou.

Rakvu z Baziliky sv. Petra vynieslo 12 nosičov za zvuku zvonov, smútočnej hudby a potlesku zhromaždeného davu. Rakvu umiestnili pred oltár pred pripraveným pódiom.

Členovia cirkvi prichádzajú na svoje miesta, pred zádušnou omšou za zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. na Námestí svätého Petra vo Vatikáne, štvrtok 5. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Na Námestí sv. Petra hliadkuje približne 1000 policajtov a príslušníkov bezpečnostných síl. Nad Vatikánom a v jeho bezprostrednom okolí bola počas pohrebu, na ktorom by sa malo podľa odhadov zúčastniť asi 100.000 ľudí, zavedená bezletová zóna. Za posledné tri dni prišlo vzdať úctu zosnulému emeritnému pápežovi zhruba 200.000 veriacich.

Benedikt XVI. zomrel v sobotu vo veku 95 rokov v Kláštore Matky Cirkvi vo Vatikáne. Bývalý pápež bude uložený do niekdajšej hrobky pápeža Jána Pavla II. v krypte Baziliky svätého Petra.

Na snímke zľava bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský, bývalý prešovský gréckokatolícky arcibiskup metropolita Ján Babjak, dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) s manželkou Luciou v lietadle počas letu na pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý sa uskutoční na Námestí svätého Petra vo Vatikáne 5. januára 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Ľudia si obsadzujú miesta po príchode na Námestie sv. Petra pred pohrebnou omšou za zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI., vo štvrtok 5. januára 2023 vo Vatikáne. Emeritný pápež zomrel v sobotu (31. 12.) vo veku 95 rokov.
Foto: TASR/AP


Na snímke truhla s pozostatkami zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. je položená pred začiatkom pohrebnej omše vo štvrtok 5. januára 2023 na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Profil Benedikta XVI.


Joseph Aloisius Ratzinger sa narodil na Bielu sobotu 16. apríla 1927 v bavorskom mestečku Marktl am Inn ako tretie dieťa do hlboko veriacej rodiny policajta.

Roky nacistickej vlády v Nemecku strávil v obci Hufschlag pri bavorskom meste Traunstein. V roku 1943 sa stal členom jednotky protivzdušnej obrany a bol prevelený do Mníchova. O rok neskôr ho vyslali na rakúsko-maďarské hranice, kde sa podieľal na budovaní protitankových zátarás. V máji 1945 Ratzinger dezertoval z nemeckej armády a vrátil sa do Traunsteinu, kde ho americkí vojaci na niekoľko týždňov zajali. Po prepustení na slobodu sa vrátil do seminára.

V rokoch 1946 až 1951 študoval teológiu a filozofiu na vysokej škole v bavorskom meste Freising a na Univerzite Ľudovíta Maximiliána v Mníchove. Po štúdiách filozofie a teológie prijal 29. júna 1951 vo Freisingu kňazskú vysviacku a začal pôsobiť ako výpomocný kňaz a kaplán. V rokoch 1952 až 1954 bol docentom v arcibiskupskom kňazskom seminári vo Freisingu a v tomto bavorskom meste pôsobil tiež ako docent dogmatiky a fundamentálnej teológie na Filozoficko-teologickej vysokej škole. Titul doktora teológie získal v roku 1953.



O štyri roky neskôr sa na Mníchovskej univerzite habilitoval v odbore fundamentálnej teológie a v nasledujúcich rokoch pôsobil na vysokej škole vo Freisingu a na univerzitách v Bonne, Münsteri, Tübingene a Regensburgu.

V marci 1977 vymenovali Josepha Ratzingera za arcibiskupa Mníchovsko-freisinskej arcidiecézy – o tri mesiace neskôr mu pápež Pavol VI. udelil kardinálsky biret.

Pápež Ján Pavol II. vymenoval v roku 1981 svojho blízkeho spolupracovníka, kardinála Ratzingera za šéfa Kongregácie pre náuku viery, čo je jedna z najvýznamnejších funkcií v hierarchii hodnostárov Vatikánu.

Druhého apríla 2005 zomrel Ján Pavol II. a o 17 dní neskôr kolégium kardinálov zvolilo Josepha Ratzingera za 265. rímskeho pápeža. Zvolenie oznámil verejnosti čilský kardinál Jorge Medina Estévez tradičnou formulou: "Annuntio vobis gaudium magnum: habemus papam" (Oznamujem vám veľkú radosť: máme pápeža).

Novozvolený 78-ročný pápež si vybral meno Benedikt XVI. Počas svojej prvej zahraničnej cesty, ktorá viedla v auguste 2005 do rodnej krajiny, navštívil ako prvý pápež v Nemecku synagógu.

Benedikt XVI. oznámil 11. februára 2013, že sa dobrovoľne vzdá pontifikátu. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že v dôsledku pokročilého veku už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie úradu. "Z tohto dôvodu a s vedomím vážnosti tohto kroku, s plnou slobodou vyhlasujem, že sa vzdávam služby rímskeho biskupa, následníka svätého Petra," uvádzalo sa vtedy vo vyhlásení pápeža. Jeho rezignácia nadobudla účinnosť 28. februára 2013.

Na archívnej snímke z roku 1979 pápež ján Pavol II. (vľavo) a nemecký kardinál Joseph Ratzinger (vpravo) pózujú vo Vatikáne. Bývalého nemeckého kardinála Josepha Ratzingera zvolili za pápeža v roku 2005.
Foto: TASR/AP


Po odstúpení z čela katolíckej cirkvi vyhlásil, že zvyšok svojho života chce stráviť v modlitbách ukrytý pred svetom. Od mája 2013 žil v Kláštore Matky Cirkvi (Mater Ecclesiae), ktorý sa nachádza vo Vatikánskych záhradách.

V septembri 2020 sa stal Benedikt XVI. najstarším pápežom v dejinách, keď prekonal dovtedy najdlhšie žijúceho pápeža Leva XIII. Ten zomrel – avšak v úrade – v roku 1903 vo veku 93 rokov, štyri mesiace a tri dni.

Emeritný pápež Benedikt XVI. požiadal vo februári 2022 listom o odpustenie všetky obete sexuálnych útokov spáchaných v čase svojho pôsobenia na čele mníchovsko-freisinskej diecézy. Tento list sa objavil necelé tri týždne po zverejnení správy, ktorá obvinila Benedikta z toho, že o zneužívaní neplnoletých kňazmi vedel, ale nekonal. Benedikt XVI. však v liste veriacim zopakoval, že o pohlavnom zneužívaní nemal informácie.