Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ratzinger pripustil, že nehovoril pravdu

Na archívnej snímke z 8. decembra 2015 emeritný pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Správu o prípadoch sexuálneho zneužívania duchovnými v mníchovsko-freisinskej arcidiecéze v rokoch 1945–2019 vyšetruje mníchovská prokuratúra.

Mníchov 24. januára (TASR) - Emeritný pápež Benedikt XVI. pripustil, že vo svojom vyjadrení k správe o zneužívaní v mníchovsko-freisinskej arcidiecéze urobil nepravdivé vyhlásenie. Oznámil to v pondelok jeho osobný tajomník Georg Gänswein v tlačovom vyhlásení. Informovala o tom agentúra DPA.

V roku 1980, keď bol Joseph Ratzinger vo funkcii arcibiskupa spomenutej arcidiecézy, sa teda v protiklade so svojimi predchádzajúcimi tvrdeniami zúčastnil na stretnutí, na ktorom sa hovorilo o kňazovi, čo sa viackrát dostal do pozornosti v súvislosti s pohlavným zneužívaním detí. Tento duchovný sa neskôr v Bavorsku opätovne stal riadnym kňazom.

Vyhlásenie osobného tajomníka emeritného pápeža zverejnil portál Vatican News.

V rámci nezávislého vyšetrovania zneužívania zo strany katolíckych duchovných v arcidiecéze, kde bol Benedikt XVI. v rokoch 1977–82 arcibiskupom, zverejnili minulý týždeň zápisnicu zo spomínaného stretnutia, v ktorej sa uvádzalo, že bol prítomný, a jeho predchádzajúce tvrdenia o opaku označili za "sotva dôveryhodné," uviedla spravodajská stanica CNN.

Táto chyba "nebola urobená so zlými úmyslami," bola však výsledkom "prehliadnutia pri úprave jeho výpovede," uvádza sa vo vyhlásení Ratzingerovho úradu. Emeritný pápež ďalej uviedol, že chyba ho "veľmi mrzí", a vyjadril nádej, že mu ju bude možné odpustiť, cituje DPA.

Na archívnej snímke Joseph Ratzinger.
Foto: TASR/AP


Správu o prípadoch sexuálneho zneužívania duchovnými v mníchovsko-freisinskej arcidiecéze v rokoch 1945–2019 vyšetruje mníchovská prokuratúra. Miestni cirkevní hodnostári sú kritizovaní, že namiesto toho, aby preukázali empatiu jednotlivým obetiam zneužívania, tak v prvom rade zjavne konali v záujme obrany duchovenstva.

Dokument hovorí o najmenej 497 obetiach a 235 podozrivých páchateľoch; predpokladá však tiež, že mohlo ísť o podstatne vyššie počty nezverejnených prípadov, vysvetľuje DPA. V súčasnosti 94-ročný Ratzinger čelí obvineniam v štyroch prípadoch nečinnosti a zlyhania.