Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rau: Európa je bližšie k vojne ako kedykoľvek za uplynulých 30 rokov

Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau reční počas tlačovej konferencie v rámci zasadnutia Stálej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo Viedni vo štvrtok 13. januára 2022. Foto: TASR/AP

Niekoľko týždňov čelíme vyhliadke na veľkú vojenskú eskaláciu vo východnej Európe, uviedol šéf poľskej diplomacie bez toho, aby vo svojom prejave priamo spomenul Rusko.

Viedeň 13. januára (TASR) - Európa je bližšie k vojne ako kedykoľvek za uplynulých 30 rokov, varoval poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau vo štvrtok vo Viedni počas zasadnutia Stálej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Informovala o tom agentúra Reuters.

"Zdá sa, že riziko vojny v oblasti OBSE je teraz väčšie ako kedykoľvek predtým za posledných 30 rokov," povedal Rau.

"Niekoľko týždňov čelíme vyhliadke na veľkú vojenskú eskaláciu vo východnej Európe," dodal šéf poľskej diplomacie bez toho, aby vo svojom prejave priamo spomenul Rusko. Agentúra Reuters však pripomenula, že Rau spomenul aj napätie v Gruzínsku, Arménsku a Moldavsku, teda vo všetkých krajinách, kde sa nejakým spôsobom Rusko angažuje.

Moskva vyslala k hraniciam s Ukrajinou desaťtisíce vojakov. Naďalej však popiera, že by chystala útok.

Poľsko tento rok predsedá OBSE, ktorá združuje viac ako 50 štátov. Členmi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sú okrem európskych krajín vrátane Ruska aj Spojené štáty a Kanada alebo stredoázijské republiky.