Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Razia na hľadaného teroristu si vyžiadala životy 4 vojakov z Libanonu

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Extrémista Chálid Taláwí začal počas razie u neho doma po vojakoch strieľať a dokonca po nich hodil aj odistený granát.

Bejrút 14. septembra (TASR) - Štyria príslušníci libanonskej armády zomreli počas prestrelky v rámci akcie na vodcu tamojšej teroristickej bunky napojenej na džihádistické hnutie Islamský štát (IS). Počas skorých raňajších hodín v pondelok nakoniec zastrelili aj spomínaného extrémistu, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na vojsko Libanonu.

Traja z vojakov zomreli priamo na mieste činu v nedeľu večer, kým ďalší vážnym zraneniam podľahol až neskôr v pondelok. Extrémista Chálid Taláwí začal počas razie u neho doma v meste Baddáwí severne od prístavného mesta Tripolis po vojakoch strieľať a dokonca po nich hodil aj odistený granát.

Taláwí bol hľadaný pre zorganizovanie útoku na severolibanonskú dedinu Kaftún s prevažne kresťanským obyvateľstvom, počas ktorého zahynuli dvaja policajti a syn tamojšieho starostu. Útok sa odohral 21. augusta a odvtedy vojaci pátrajú po viacerých členoch jeho "militantnej bunky," oznámila libanonská armáda.

Libanonské bezpečnostné zložky tesne po útoku identifikovali štyroch páchateľov. Počas zatýkacej razie koncom augusta na jedného z nich sa však podozrivý občan Sýrie odpálil a unikol tak vypočúvaniu, vysvetľuje agentúra AP.