Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

RE kritizuje Srbov, že nepostavili pamätník zabitým moslimským deťom

Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová obklopená migrantmi poskytuje rzhovor novinárom v dočasnom utečeneckom tábore Vučjak pri bosnianskom meste Bihač neďaleko hraníc s Chorvátskom 2. decembra 2019. Foto: TASR/AP

Komisárka pripomenula, že od roku 2014 miestne úrady nedokázali vyhovieť opakovaným žiadostiam rodín o postavenie pamätníka zabitým deťom z Prijedoru.

Brusel/Štrasburg 31. mája (TASR) - Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová v stredu pri príležitosti Dňa bielych pások v bosnianskom Prijedore opätovne vyzvala miestne úrady na vybudovanie pamätníka tisíckam obetí vojnových zločinov, ku ktorým v tomto meste došlo v rokoch 1992 až 1995. Informuje o tom spravodajca TASR.

Mijatovičová pripomenula, že počas občianskej vojny, keď mesto ovládali srbské sily, tam došlo k vojnovým zločinom a závažným porušeniam ľudských práv, pričom o život prišlo aj 102 detí bosnianskych Moslimov.

Prijedor dnes patrí Republike srbskej, ktorá je súčasťou Federácie Bosny a Hercegoviny. Komisárka pripomenula, že od roku 2014 miestne úrady nedokázali vyhovieť opakovaným žiadostiam rodín o postavenie pamätníka zabitým deťom z Prijedoru. Naopak, pozostalí a aktivisti pri spomienkových akciách počas Dní bielych pások v uplynulých rokoch čelili systematickým prekážkam.

Mijatovičová už predtým odsúdila zákaz miestnych úradov usporiadať pokojný pochod na počesť obetí vojnových zločinov a neustále odmietanie povoliť diskusiu v mestskom zastupiteľstve o vybudovaní pamätníka.

Zdôraznila, že neriešenie bolestnej skúsenosti z vojnových zločinov má následky na spoločnosť ako celok. Dodala, že mladé generácie si zaslúžia spoznávať minulosť z viacerých uhlov pohľadu, aby sa v nej neudržiavali predsudky, nenávisť a nepriateľstvo z minulosti.

Deň bielych pások je odkazom na udalosti, ktoré sa začali na jeseň 1992, keď srbskí ozbrojenci miestnym moslimom prikázali, aby vyvesili vo svojich oknách biele prestieradlá a aby si na rukávy navliekli biele pásky.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)