Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

RE kritizuje Srbsko za zadržanie a zbitie šéfa Republikánskej strany

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pred zatknutím sa objavilo video, na ktorom Sandulovič na cintoríne pri Jašariho hrobe žiada o odpustenie za zločiny spáchané srbským štátom.

Brusel/Štrasburg (TASR) - Hlavná spravodajkyňa Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politických väzňov, poslankyňa islandského parlamentu Thórhildur Sunna varsdóttir v pondelok kritizovala Srbsko za nedávne zadržanie a zlé zaobchádzanie s vodcom Republikánskej strany Nikolom Sandulovičom. Informuje o tom spravodajca TASR.

Podľa svedectiev rodiny opozičného politika Sanduloviča, z domu ho odviedli agenti srbskej bezpečnostnej služby (BIA) 3. januára a počas zadržania bol viackrát zbitý a musel byť preto hospitalizovaný v Belehradskej vojenskej nemocnici.

Sunna varsdóttir v správe pre médiá uviedla, že údajne išlo ho takto potrestali za vyjadrenie ľútosti nad smrťou Adema Jašariho, zakladateľa Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK). Srbská polícia ho zabila v roku 1998 spolu s 57 členmi jeho rodiny, vrátane žien a detí.

"Bola som šokovaná, keď som sa dozvedela, v akom stave sa Sandulovič vrátil domov – čiastočne ochrnutý a na nosidlách. Napriek viditeľným zraneniam bol následne zadržaný na 30 dní a obvinený z podnecovania národnostnej, rasovej alebo náboženskej nenávisti," opísala spravodajkyňa.

Vyzvala zodpovedné srbské orgány, aby dodržiavali záväzky v Európskom dohovore o ľudských právach, zaistili rýchle, účinné a nezávislé vyšetrovanie závažných obvinení voči agentom BIA a zaručili Sandulovičovi prístup k riadnej lekárskej starostlivosti.

Pripomenula, že zákaz mučenia a iných foriem zlého zaobchádzania a aj sloboda prejavu sú základnými hodnotami v každej demokratickej spoločnosti. Srbsko ako člen Rady Európy (RE) by preto malo dodržiavať svoje medzinárodné záväzky v oblasti ľudských práv.

Minulý týždeň útok na Sanduloviča odsúdila aj Európska komisia (EK). Európsky informačný server Euractiv pred týždňom (8.1) informoval, že zodpovedným za únos a brutálne bitie Sanduloviča je bývalý šéf BIA Aleksander Vulin. Pred dvoma mesiacmi odstúpil z funkcie, ale prihlásil sa k zodpovednosti za zatknutie opozičného vodcu. Jeho príkaz zostal v platnosti aj po rezignácii.

"Bol zadržaný pre podozrenie z podkopávania ústavného poriadku a aktívnej práce na podpore odtrhnutia takzvaného Kosova," povedal Vulin pre srbský týždenník Novosti.

Pred zatknutím sa objavilo video, na ktorom Sandulovič na cintoríne pri Jašariho hrobe žiada o odpustenie za zločiny spáchané srbským štátom.