Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rada Európy: Rómovia stále vzdorujú protirómskym prejavom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Caban

Pred 78 rokmi, 2. augusta 1944, bolo počas tmavej noci v Osvienčime-Brezinke brutálne zavraždených 3000 Rómov, najmä žien a detí, uviedla šéfka Rady Európy.

Brusel/Štrasburg 2. augusta (TASR) - Generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová v utorok upozornila na význam Pamätného dňa rómskeho holokaustu, ktorý si Európa pripomína 2. augusta. Informuje o tom spravodajca TASR.

Pejčinovičová Buričová uviedla, že Európania v tento deň vzdávajú hold tisíckam obetí rómskeho etnika, ktorí počas druhej svetovej vojny zahynuli v koncentračných táboroch.

"Pred 78 rokmi, 2. augusta 1944, bolo počas tmavej noci v Osvienčime-Brezinke brutálne zavraždených 3000 Rómov, najmä žien a detí. Táto hrozná udalosť je ústredným prvkom príbehu rómskeho holokaustu, kde nenávisť, vykorisťovanie a stigmatizácia boli hlavnými míľnikmi na ceste k masovému zabíjaniu,"
uviedla šéfka Rady Európy.

A zdôraznila, že pamiatka na túto udalosť zostáva základom na uctenie si obetí a zabezpečenie, aby sa takéto zločiny už viac neopakovali.

"Rómske komunity sú aj dnes v mnohých častiach nášho kontinentu vystavené protirómskym prejavom. Ide o špecifickú formu rasizmu – ideológiu založenú na rasovej nadradenosti, ktorá sa prejavuje v rôznych a zákerných podobách," vysvetlila a dodala, že Rada Európy zostáva odhodlaná a aktívna v boji proti diskriminácii, rasizmu a nenávistným prejavom voči Rómom.

Pripomenula, že v v máji tohto roku členské štáty RE prijali Odporúčanie o boji proti nenávistným prejavom, ktoré poskytuje národným orgánom a kľúčovým aktérom usmernenia, ako zaviesť komplexný súbor právnych a iných opatrení na riešenie tohto dlhodobého problému.

Okrem toho Rada Európy pripravuje nástroje na implementáciu odporúčania, aby sa do školských osnov a materiálov zaradili aj dejiny Rómov a rómskych kočovníkov. "Naše Observatórium pre výučbu dejepisu v Európe pomáha zabezpečiť, aby sa mladí ľudia učili históriu založenú na faktoch vrátane príbehu Rómov a tragédií, ktorým vzdorovali," uviedla Pejčinovičová Buričová.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)