Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Staronovým predsedom Benátskej komisie je Gianni Buquicchio

Na snímke druhý zľava predseda Benátskej komisie Gianni Buquicchio. Foto: TASR - Milan Kapusta

Benátska komisia poskytuje právne poradenstvo svojim členským a vo všeobecnosti pomáha štátom, ktoré chcú zosúladiť svoje právne a inštitucionálne štruktúry s európskymi normami.

Brusel/Štrasburg 9. decembra (TASR) - Európska komisia pre demokraciu prostredníctvom práva - známa ako Benátska komisia - v pondelok oznámila, že za jej predsedu bol znovu zvolený Gianni Buquicchio z Talianska.

Benátskej komisii, ktorá je poradným orgánom Rady Európy (RE) v právnych záležitostiach, predsedá Buquicchio od roku 2009. Je všeobecne uznávaným odborníkom v oblasti verejného práva a v roku 1990 pomáhal pri zakladaní Benátskej komisie.

K jeho opätovnému zvoleniu došlo na 121. plenárnom zasadnutí Benátskej komisie (6.-7. decembra).

Na plenárnom zasadnutí došlo k obmene vedenia, keď boli zvolení traja noví podpredsedovia: Claire Bazyová-Malaurieová, členka Ústavnej rady Francúzska, Filip Dimitrov, člen Ústavného súdu Bulharska a v rokoch 1991-92 bulharský premiér, a Regina Kienerová zo Švajčiarska, ktorá pôsobí ako profesorka ústavného a správneho práva na Zürišskej univerzite (UZH).

Benátska komisia ďalej zvolila za členov predsedníctva Herdís Thorgeisdóttir z Islandu, Veroniku Bílkovú z Českej republiky, Michaela Frenda z Malty a Taliju Chabrijevovú z Ruskej federácie.

Benátska komisia poskytuje právne poradenstvo svojim členským a vo všeobecnosti pomáha štátom, ktoré chcú zosúladiť svoje právne a inštitucionálne štruktúry s európskymi normami.

Medzi členov Benátskej komisie patrí 47 členských štátov Rady Európy a 15 ďalších krajín (Alžírsko, Brazília, Čile, Izrael, Kanada, Kazachstan, Kirgizsko, Kórejská republika, Kostarika, Kosovo, Maroko, Mexiko, Peru, Tunisko a USA).

(spravodajca TASR Jaromír Novak)