Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rada Európy sa zaoberá konfiškáciou majetku z trestnej činnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spomedzi 34 krajín, ktoré k dohovoru pristúpili, sa 16 zaviazalo, že príslušné články uvedú do praxe, čo aj rôznymi spôsobmi urobili.

Štrasburg 30. júna (TASR) - Výbor tzv. Varšavského dohovoru Rady Európy vyzval v stredu na prijatie opatrení, ktoré uľahčia konfiškáciu majetku pochádzajúceho z trestnej činnosti. Konkrétne požaduje, aby legálny pôvod svojho majetku museli dokazovať osoby usvedčené zo závažnej trestnej činnosti.

Dohovor Rady Európy o praní špinavých peňazí, vyhľadávaní, zaistení a konfiškácii ziskov z trestnej činnosti a o financovaní terorizmu bol podpísaný v roku 2005 vo Varšave.

Výbor združujúci 34 zmluvných strán dohovoru vo svojej správe zverejnenej v stredu požaduje, aby všetky krajiny prijali účinné opatrenia, ktoré umožnia, aby sa dôkazné bremeno pri dokazovaní legálneho pôvodu majetku presunulo na osoby usvedčené zo závažných zločinov. Takéto opatrenia, vyplývajúce z článkov 3 a 4 Varšavského dohovoru, majú uľahčiť konfiškáciu majetku pochádzajúceho z trestnej činnosti.

Správa hodnotí, ako jednotlivé štáty napĺňajú príslušné ustanovenia dohovoru a predstavuje v tomto smere sériu všeobecných rád aj špecifických odporúčaní pre jednotlivé krajiny.

Spomedzi 34 krajín, ktoré k dohovoru pristúpili, sa 16 zaviazalo, že príslušné články uvedú do praxe, čo aj rôznymi spôsobmi urobili. Ďalších osem - medzi nimi Moldavsko, Rumunsko, Slovensko či Švédsko - uviedlo, že ich nebudú napĺňať vôbec, alebo len čiastočne. V ďalšej skupine je sedem krajín, ktoré sa k naplneniu článkov nezaviazali, ale vo svojej právnej praxi analogické opatrenia uplatňujú. Zvyšné tri krajiny ich napĺňajú len veľmi selektívne.

Konferencia zmluvných strán vo svojej stredajšej správe vyzvala tie krajiny, ktoré sa k napĺňaniu príslušných článkov nezaviazali, aby svoj postoj prehodnotili, uvádza sa v tlačovej správe zverejnenej na webovej stránke Rady Európy.