Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

RE žiada odblokovať Lačinský koridor medzi Karabachom a Arménskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Gylfadóttir vo vyhlásení uviedla, že je znepokojená čoraz neistejšou humanitárnou situáciou ľudí žijúcich v Náhornom Karabachu v dôsledku blokády Lačinského koridoru, ktorá trvá už vyše mesiaca.

Brusel/Štrasburg 19. januára (TASR) — Islandská ministerka zahraničných vecí Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, ktorá je v súčasnosti aj predsedníčkou Výboru ministrov Rady Európy (RE), vyzvala vo štvrtok na znovuotvorenie Lačinského koridoru, jediného pozemného spojenia medzi Náhorným Karabachom a Arménskom. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

V oficiálnom vyhlásení uviedla, že je znepokojená čoraz neistejšou humanitárnou situáciou ľudí žijúcich v Náhornom Karabachu v dôsledku blokády Lačinského koridoru, ktorá trvá už vyše mesiaca.

"Vyzývam príslušné orgány, aby urýchlene obnovili slobodu pohybu v koridore, aby sa predišlo ďalšiemu zhoršovaniu situácie. Vyzývam zároveň všetky zainteresované strany, aby vyriešili sporné otázky prostredníctvom dialógu a boli pripravené prispieť k spoločnému úsiliu v tomto smere," uviedla Gylfadóttir.

Island je od novembra 2022 do mája 2023 predsedníckou krajinou Výboru ministrov Rady Európy.

Azerbajdžanskí aktivisti v prvej polovici decembra 2022 začali s blokádou Lačinského koridoru na protest proti nelegálnej ťažbe. O tento koridor arménska strana zvádza dlhoročné boje a Azerbajdžanom.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)