Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Ruská diplomacia: Reakcia na americké sankcie bude rázna a citeľná

Ľudia kráčajú po moskovskom Červenom námestí popri Spasskej veži v Moskve, archívna smínka. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v utorok oznámil prvý balík sankcií zameraných na ruské banky a oligarchov. Biely dom tiež avizoval posilnenie prítomnosti amerických vojakov v pobaltských krajinách.

Moskva 23. februára (TASR) - Reakcia Ruska na americké sankcie bude "rázna". Uviedlo to v stredu ruské ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého odpoveď Moskvy možno nebude "symetrická", ale zato "citeľná". TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a TASS.

"Nemali by byť žiadne pochybnosti o tom, že na sankcie odpovieme rázne. (Reakcia) nemusí byť nevyhnutne symetrická no bude dobre zacielená a citeľná," uviedol vo vyhlásení rezort ruskej diplomacie.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že USA zaviedli proti Moskve sankcie s cieľom "zmeniť kurz Ruska". Avšak ani sankcie Moskvu nezastavia v tom, aby rozhodne bránila svoje záujmy.

"Rusko dokázalo, že napriek nákladom spojeným so sankciami je schopné minimalizovať škody, ktorú spôsobujú. Už len preto nemôže tlak v podobe sankcií ovplyvniť odhodlanosť rozhodne brániť naše záujmy," uvádza ruské ministerstvo.

Americký prezident Joe Biden v utorok oznámil prvý balík sankcií zameraných na ruské banky a oligarchov. Biely dom tiež avizoval posilnenie prítomnosti amerických vojakov v pobaltských krajinách. Biden upozornil, že ide len o prvú sériu sankcií, ktoré budú v konečnom dôsledku oveľa rozsiahlejšie, ako tie uvalené na Rusko v roku 2014 v reakcii na anexiu Krymu.

Najnovšie sankcie sú reakciou na rozhodnutie Ruska uznať nezávislosť dvoch separatistických regiónov na východe Ukrajiny a súvisia tiež s príkazom ruského prezidenta Vladimira Putina na vyslanie "mierotvorcov" do týchto oblastí.

V tejto súvislosti oznámili zavedenie nových sankcií proti Rusku napríklad aj Európska únia či Británia.