Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

REAKCIE NA BRITSKÝ ROZVOD S EÚ: Experti hovoria o inom svete

Stúpenci brexitu sledujú výsledky sčítavania hlasov historického referenda o členstve Spojeného kráľovstva v EÚ, 24. júna 2015. Foto: TASR/AP

Sklamanie, smutný deň pre Európu, iný svet. Svet reaguje na výsledky britského referenda.

Berlín 24. júna (TASR/Teraz.sk) - Prvé reakcie na štvrtkové rozhodnutie Británie vystúpiť z Európskej únie dnes začali prúdiť z Európy aj širšieho sveta - pohybujú sa od obáv a sklamania až po škodoradosť a radosť medzi euroskeptikmi, píše agentúra DPA.

Holland: Odchod Británie je bolestnou voľbou

Paríž - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes uviedol, že hlboko ľutuje, že Briti hlasovali v referende za odchod z Európskej únie, ale únia musí urobiť zmeny, aby sa pohla dopredu.

Francúzsky prezident Francois Hollande (vľavo) víta premiéra SR Roberta Fica pred ich stretnutím v Elyzejskom paláci v Paríži 22. júna 206. FOTO TASR/AP
Foto: TASR AP


Francúzsky prezident v krátkom televíznom vyhlásení označil schválenie odchodu Británie z EÚ za "bolestnú voľbu", ktorú musia Francúzsko a Európa rešpektovať.

Dodal, že procedúra odchodu zakotvená v právnych dohodách bude po britskom referende urýchlene spustená a uvedená do praxe. Hollande však zdôraznil, že Francúzsko bude pokračovať v spolupráci so svojou susednou krajinou.

Hollande povedal, že britské hlasovanie bude pre Európu testom, a vyzval na vylepšenie politiky v oblasti bezpečnosti a priemyslu. Takisto apeloval na posilnenie eurozóny, teda krajín používajúcich menu euro.

Hollande podľa agentúry DPA vyhlásil: "Európa nemôže konať tak ako doteraz, ak sa chce posunúť dopredu."

Francúzsky líder tiež informoval, že v pondelok 27. júna odcestuje do Berlína na stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. V utorok sa zúčastní na summite EÚ, ktorý bol kvôli britskému referendu preložený práve na tento termín.


Merkelová: Je to zlomový moment pre Európu
Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila dnes britské hlasovanie za odchod z EÚ za "zlomový moment pre Európu".

Členské štáty "sa musia zdržať urýchlených a jednoduchých rozhodnutí, ktoré poslúžia iba ďalšiemu deleniu Európy", upozornila Merkelová. Namiesto toho by členské krajiny mali "analyzovať situáciu a rozhodnutia robiť pokojne a s rozvahou".

Na snímke vľavo nemecká kancelárka Angela Merkelová a poľský prezident Andrzej Duda prichádzajú pred médiá s vyhlásením pred spoločným rokovaním v Berlíne 17. júna 2016.
Foto: TASR/AP


EÚ nesmie nikdy zabudnúť, že základom európskej jednoty je "myšlienka mieru", zdôraznila Merkelová. Citovali ju tlačové agentúry DPA a AP.

Nemecká líderka potvrdila, že v pondelok 27. júna sa pred summitom EÚ stretne v Berlíne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, talianskym premiérom Matteom Renzim a stálym predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

Pápež: Briti sa vyjadrili, teraz chráňme spoločné dobro Európy
Pápež František v reakcii na britské hlasovanie za odchod z Európskej únie dnes uviedol, že výsledok referenda vyzýva každého, aby chránil blaho Británie a Európy.
Na snímke pápež František.
Foto: TASR/AP

"Je to vôľa vyjadrená ľudom," napísal František vo vyjadrení počas letu na začiatku svojej trojdňovej cesty do Arménska. Jeho reakciu priniesla talianska tlačová agentúra ANSA.

"Toto kladie na plecia každého z nás obrovskú zodpovednosť za ochranu blaha obyvateľov Spojeného kráľovstva a takisto za ochranu a spolunažívanie celého európskeho kontinentu. Práve toto očakávam," dodal František, ktorého citovala aj agentúra DPA.

Prezident Obama: Británia a EÚ zostanú nenahraditeľnými partnermi USA

Prezident USA Barack Obama dnes vyhlásil, že Británia i Európska únia zostanú napriek britskému rozhodnutiu opustiť EÚ "nenahraditeľnými partnermi" Spojených štátov, "Občania Spojeného kráľovstva prehovorili a my rešpektujeme ich rozhodnutie," povedal Obama s upozornením na "osobitný vzťah", ktorý majú Spojené štáty a Británia a tiež na jej úlohu ako spojenca v NATO.

Biely dom súčasne vyzdvihol EÚ za jej prácu na podporu stability, hospodárskeho rastu a šírenia demokratických hodnôt.

Americký prezident Barack Obama reční na Hannoverskom veľtrhu v Hannoveri 25. apríla 2016.
Foto: TASR/AP


"Spojené kráľovstvo a Európska únia zostanú nenahraditeľnými partnermi Spojených štátov aj keď začnú rokovať o ich pokračujúcom vzťahu, aby zabezpečili nepretržitú stabilitu, bezpečnosť a prosperitu pre Európu, Veľkú Britániu a Severné Írsko a svet," citovala Obamove vyhlásenie tlačová agentúra DPA.

Obama sa ešte pred referendom vyjadril, že rozhodnutie je na Britoch, ale zdôraznil, že USA mali prospech zo silnej Británie v radoch EÚ.


Viceprezident USA Biden: Dali by sme prednosť inému výsledku

Spojené štáty by boli radšej, ak by Briti hlasovali za zotrvanie v Európskej únii, ale rešpektujú výsledok referenda, vyhlásil dnes americký viceprezident Joe Biden.

Americký viceprezident Joe Biden počúva na summite Atlantickej rady venovanému energetickej bezpečnosti v Istanbule 22. novembra 2014.
Foto: TASR/AP


Ten sa podľa agentúry Reuters ako prvý vysokopostavený predstaviteľ USA vyjadril k štvrtkovému referendu Britov, ktorí odhlasovali svoj odchod z Európskej únie.

"Dali by sme prednosť inému výsledku, ale Spojené štáty majú dlhoročné priateľstvo so Spojeným kráľovstvom a toto veľmi osobitné puto vydrží. Plne rešpektujeme rozhodnutie, ktoré urobili," povedal Biden v írskom Dubline.

Írsky premiér Kenny: Obavy írskej vlády súvisia s potenciálnymi dopadmi (brexitu) na obchod a ekonomiku, na Severné Írsko

Írskej vláde je "veľmi ľúto, že výsledkom referenda je, že Británia opustí Európsku úniu". Povedal dnes írsky premiér Enda Kenny po stretnutí svojej vlády, na ktorom rokovali o dôsledkoch brexitu.

Na snímke Enda Kenny.
Foto: TASR/AP


Hlavné obavy írskej vlády podľa Kennyho slov "súvisia s potenciálnymi dopadmi (brexitu) na obchod a ekonomiku, na Severné Írsko, na spoločnú oblasť cestovania a na samotnú Európsku úniu", citovala ho tlačová agentúra DPA.

Kenny upozornil, že írska vláda sa pripravila na britské rozhodnutie vystúpiť z EÚ a že "bezprostredne nedôjde k žiadnej zmene vo voľnom pohybe ľudí, tovaru a služieb medzi našimi ostrovmi".


Vicekancelár Gabriel je sklamaný

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel vyjadril dnes hlboké sklamanie nad rozhodnutím britských voličov ukončiť členstvo svojej krajiny v Európskej únii. Podľa agentúry DPA tak urobil ešte pred zverejnením údajov, ktoré potvrdili prevahu zástancov tzv. brexitu.

"Damn! (Dočerta!) Zlý deň pre Európu,"
komentoval Gabriel na sieti Twitter v tej chvíli ešte neúplné výsledky hlasovania v Británii.




Sklamanie nad zverejnenými číslami vyjadril aj nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. "Správy z Veľkej Británie sú vskutku na pováženie... Vyzerá to na smutný deň pre Európu a Veľkú Britániu," povedal dnes ráno v Berlíne pred odchodom na zasadnutie v Luxemburgu, kde majú ministri EÚ prerokovať dôsledky britského referenda.

Podľa DPA bude brexit aj témou sobotňajšieho stretnutia v Berlíne, na ktorom sa zúčastnia ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka, Talianska, Belgicka, Holandska a Luxemburska ako zakladajúcich krajín Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS) - predchodcu EÚ.


Putin: Výsledok referenda odráža nespokojnosť občanov so stavom bezpečnosti

Májová poznámka britského premiéra Davida Camerona, že "Putin môže byť šťastný" z brexitu, bola nepatričným pokusom o nátlak na britskú verejnú mienku. Po štvrtkovom referende Britov, ktorí odhlasovali svoj odchod z Európskej únie, sa dnes takto vyjadril ruský prezident Vladimir Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade 17. júna 2016.
Foto: TASR/AP


"Domnievam sa, že to nebolo nič iné, než zlý pokus ovplyvniť verejnú mienku vo vlastnej krajine. Ale ako vidíme, nedosiahol očakávaný efekt. Takže po hlasovaní nemá nikto právo hovoriť čokoľvek o postoji Ruska. To nebolo nič iné, než dôkaz nízkej úrovne politickej kultúry," povedal ruský prezident pre médiá v závere svojej návštevy na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS) v Uzbekistane. Citovala ho agentúra TASS.

Putin pripomenul, že Rusko nikdy nezasahovalo a ani nehovorilo o odchode Británie z Európskej únie.

"Samotná organizácia referenda a následný výsledok nie je nič iné, než prílišná sebadôvera britského vedenia a jeho ležérny postoj k riešeniu závažných otázok pre krajinu a Európu ako celku," konštatoval ruský prezident.

Výsledok referenda podľa neho odráža nespokojnosť občanov so stavom bezpečnosti a nedostatok ochoty dotovať slabšie ekonomiky.

"Nikto nechce živiť a dotovať slabšie ekonomiky, udržiavať iné štáty a celé národy. Ľudia sú pravdepodobne nespokojní aj s riešením problémov v bezpečnostnej oblasti, ktorá sa dramaticky zhoršila v súčasnej dobe na pozadí silných migračných procesov. Ľudia chcú byť nezávislejší," uviedol Putin.

Dodal, že nepriaznivé následky brexitu, čo sa týka trhov či mien, budú napravené v najbližšej budúcnosti a žiadna globálna katastrofa sa neočakáva.




Medvedev: Brexit je vnútornou záležitosťou Británie

Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes uviedol, že brexit je vnútornou záležitosťou Británie, ale vplýva na svetovú ekonomiku, "a to nás neteší".

Medvedev dnes v prejave na zasadnutí predsedníctva rady pre modernizáciu ekonomiky a inovácie vyhlásil, že výsledky štvrtkového referenda o zotrvaní Británie v EÚ sú síce vnútornou záležitosťou Británie. Zdôraznil však, že "je očividné", že brexit "má dôsledky nielen pre Britov a EÚ, ale celkovo aj pre svetovú ekonomiku".

Medvedev vyhlásil, že je potrebné analyzovať následky brexitu. Dodal, že ruská vláda v súvislosti s nimi prijme príslušné rozhodnutia "v záujme ruskej ekonomiky".

Bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin sa domnieva, že rozhodnutie britských voličov v referende, z ktorého vyšiel víťazne tábor euroskeptikov, nebude mať vplyv na Rusko. "My máme svoje problémy, oveľa citeľnejšie," napísal Kudrin na svojom konte na sieti Twitter. Podľa jeho názoru sa EÚ po britskom referende "spamätá", ale EÚ i Británia budú ekonomicky slabšie.

Podľa ruského ministra financií Antona Siluanova bude vplyv brexitu na ruskú ekonomiku obmedzený, ale "mohol by vyvolať ďalší pád cien ropy, oslabenie rubľa a volatilitu na finančných trhoch". Siluanov sa domnieva, že sa treba pripraviť na negatívne scenáre vývoja svetovej ekonomiky a k plánovaniu pristupovať skôr konzervatívne.

Duda: Treba urobiť všetko pre to, aby sa zabránilo ďalším v odchode z EÚ


Poľský prezident Andrzej Duda dnes povedal, že treba urobiť všetko pre to, aby sa po tom, ako Británia schválila svoje vystúpenie z EÚ, zabránilo v odchode z Európskej únie aj ďalším krajinám.

Britské rozhodnutie označil za "smutnú správu" a zdôraznil, že treba zabrániť dominovému efektu. Referendum označil za signál pre jednotu, ako aj príležitosť nájsť odpovede na rozhodnutie, ktoré urobila Británia.
Poľský prezident Andrzej Duda. Archívne foto.
Foto: TASR/AP

"Nemyslíte si, že EÚ diktuje priveľa krajinám, ktoré k nej patria?" uviedol podľa agentúry DPA v Krakove.

"Treba urobiť všetko, aby sa zabránilo v odchode ďalším krajinám," povedal novinárom a dodal, že Poľsko chce zachovať svoje ekonomické a obranné vzťahy s Britániou.

Duda tiež zopakoval, že poľská vláda bude pokračovať v práci na legislatívnych riešeniach, aby pomohla stovkám tisíc Poliakov splácajúcim hypotéky vo švajčiarskych frankoch. Frank po zverejnení výsledkov britského referenda stúpol na najvyššiu úroveň voči zlotému za uplynulého pol druha roka.

Maďarský expert: Po Brexite bude v EÚ iný svet


Po odchode Veľkej Británie z Európskej únie sa v EÚ začne iný svet. Brusel bude potrebovať užší a účinnejší mechanizmus rozhodovania, vyhlásil dnes v reakcii na výsledky štvrtkového referenda britských voličov expert z budapeštianskej Korvínovej univerzity István Magas.

Podľa agentúry MTI povedal, že ak Veľká Británia bude ochotná zostať v kontakte s EÚ, môže si s ňou vytvoriť podobné vzťahy, aké má Švajčiarsko či Nórsko. "Tieto krajiny prispievajú do pokladne únie, za čo majú prístup k spoločnému trhu," dodal Magas.

Poznamenal, že dôležitou otázkou zostáva, nakoľko bude EÚ prísna voči odchádzajúcej krajine z hľadiska voľného pohybu kapitálu a pracovnej sily. "Z tohto hľadiska bude nutné prijať okamžité opatrenia, pretože nie je jasné, či vystúpenie Britov bude mať okamžitý účinok alebo bude prechodné obdobie," zdôraznil expert.

O EÚ Magas povedal, že určite sa v nej premení systém politického rozhodovania, čo môže viesť k tomu, že vznikne užšie jadro. Terajšie udalosti môžu viesť k tomu, že vznikne nové, podstatne účinnejšie vedenie bez Veľkej Británie. "Je isté, že sa po vystúpení začne v Európskej komisii a v systémoch jej fungovania iný svet," podotkol.

Podľa jeho slov britský plebiscit zrejme nevyvolá podobné kroky v iných krajinách, pretože zostávajúce členské krajiny sa budú musieť zomknúť a preukázať silu i organizovanosť na to, aby sa únia mohla posilniť.

"Po tomto hlasovaní už niet cesty späť. Je nepredstaviteľné, že by Veľká Británia zostala v únii v rozpore s vôľou britských voličov," uzavrel Magas.

Sobotka: Nie je to koniec sveta a už vôbec nie Európskej únie


Rozhodnutie Veľkej Británie vystúpiť z Európskej únie nie je koniec sveta ani európskeho spoločenstva. V reakcii na výsledky referenda v Británii to dnes uviedol český premiér Bohuslav Sobotka. Dodal, že verdikt predstavuje stimul pre rýchlu premenu kontinentálneho spolku. O nutnosti reformovať EÚ hovoria aj ďalší českí politici, konštatuje televízia ČT 24.

"Británia sa vydala inou cestou, než je európska integrácia. Je to rozhodnutie závažné a nezvratné. Briti budú mať menší vplyv na to, čo sa deje v Európe, a ich krajina bude celkovo slabšia," predpovedal Sobotka, ktorý rovnako ako český prezident Miloš Zeman očakáva, že krajinu čaká zápas o udržanie Škótska.

Únijné spoločenstvo by sa podľa Sobotku malo zmeniť. "Nie preto, že Británia vystúpila, ale preto, že európsky projekt potrebuje oveľa silnejšiu podporu občanov. Európa musí byť operatívnejšia, pružnejšia, menej byrokratická a oveľa vnímavejšia k rôznorodosti," dodal Sobotka.



Podpredseda českých sociálnych demokratov a minister vnútra Milan Chovanec označil brexit za zlú správu pre celú dvadsaťosmičku. "Obávam sa ďalšieho vzostupu populistov a radikálov. Porastie tlak na rozklad EÚ," napísal.

"Som sklamaný výsledkom referenda, napriek tomu ho rešpektujem. Musíme začať premýšľať, ako obnoviť legitimitu európskeho projektu," reagoval na sociálnej sieti Twitter český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek. Výsledok referenda považuje za ukážku toho, čo sa stane, keď sa európska politika málo vysvetľuje verejnosti.

Český vicepremiér a minister financií Andrej Babiš varoval pred tým, aby jadro únijných krajín nútilo členov k hlbšej integrácii a prijatiu nevýhodných podmienok. Rozhodnutie Britov považuje za facku, na ktorú bude musieť únia razantne reagovať a viditeľne sa reformovať.



"Inak hrozí, že prídu ďalšie," uviedol na Twitteri. Aj napriek odchodu z EÚ, a teda významného euroskeptického hlasu, ktorý Británia predstavovala, totiž podľa Babiša problémy kritizované Spojeným kráľovstvom nezmizli.

Rowlingová chce čarovať


Ostrieľaný zákonodarca v britskej Labouristickej strany Keith Vaz po správe o výsledku referenda povedal: "Toto je zdrvujúce, zdrvujúce rozhodnutie. Toto je pre Európu príšerný deň."

Anglická zákonodarkyňa zo Strany zelených Caroline Lucasová vyhlásila, že je správou zničená a vinu za výsledky referenda pripísala "pocitom odcudzenia, nepriateľstva, hnevu a frustrácie" voličov.

Autorka románov o Harrym Potterovi J.K. Rowlingová - popredná aktivistka kampane za zotrvanie Británie v EÚ - napísala v odkaze na Twitteri: "Myslím, že ešte nikdy som si neželala mať schopnosť čarovať viac než teraz."




Japonský minister financií Taro Aso v reakcii uviedol, že je "mimoriadne znepokojený hrozbami, ktoré predstavuje brexit pre svetovú ekonomiku a globálne finančné trhy".

Manfred Weber, šéf frakcie Európskej ľudovej strany (EĽS) v Európskom parlamente, ktorá je najväčšou v EP, vyhlásil, že rozhodnutie Británie odísť z EÚ "spôsobí veľké škody obom stranám". Vyzval, aby bolo toto rozhodnutie rýchlo uplatnené v praxi.

"Skoncujeme s vyberaním čerešničiek z torty, ako to robili Briti," uviedol a dodal, že Londýn bude musieť hrať podľa pravidiel EÚ, ak chce Británia prístup na jednotný trh únie.

Orbán vidí ponaučenie


Najväčším ponaučením britského referenda je podľa predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána to, že Brusel musí počúvať hlas ľudí. Premiér o tom hovoril dnes vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió v reakcii na plebiscit, v ktorom sa občania Británie rozhodli pre odchod svojej krajiny z Európskej únie.

Maďarský premiér Viktor Orbán.
Foto: TASR/AP
Podľa Orbána je teraz potrebné analyzovať, ktoré záležitosti určovali diskusiu o britskom členstve v EÚ. Ministerský predseda vyjadril názor, že najdiskutovanejšou otázkou bolo prisťahovalectvo.

"Briti hľadali odpoveď na otázku, ako by mohli odolať modernému sťahovaniu národov, ako si ponechať rozhodovanie o vlastnom živote a ako si môžu zachovať svoj ostrov. Zdá sa, že Briti neboli spokojní s politikou a ochranou, ktorú v tejto situácii ponúka únia," povedal Orbán a dodal, že ich rozhodnutie treba rešpektovať, pretože každý národ má právo, aby rozhodoval o svojom osude.

Premiér podotkol, že Maďarsko je preto členom EÚ, lebo verí v silnú Európu. "Európa je však silná iba vtedy, ak na významné otázky, akou je prisťahovalectvo, dokáže odpovedať spôsobom, ktorý nebude mať za následok oslabenie, ale posilnenie. Tieto odpovede únia nedala, skôr naopak," podčiarkol.

Szijjártó: Je potrebné počúvať názory ľudí, a to aj v Bruseli

Ponaučenie z britského referenda je to, že je potrebné počúvať názory ľudí, a to aj v Bruseli. Týmito slovami reagoval na výsledky referenda o členstve Británie v Európskej únii maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Foto: TASR


"Nie je možné viesť politiku, ktorá neberie do úvahy názory Európanov, prípadne ide proti ich vôli," zdôraznil podľa agentúry MTI minister na mimoriadnej tlačovej konferencii v Budapešti.

Podľa šéfa maďarskej diplomacie má každý záujem na silnej Európe. Taká však bude len v prípade, ak na vážne výzvy nájde skutočné riešenia a nie také, ktoré oslabia jednotlivé členské krajiny i celú úniu.

Szijjártó poznamenal, že britské rozhodnutie je precedensom, pretože v zmluvách únie sú iba nejasne formulované otázky pre takýto prípad. Podľa jeho názoru teraz prichádza dlhé komplikované obdobie plné dohadovaní.

Minister zahraničných vecí zdôraznil, že na elimináciu nepriaznivých hospodárskych vplyvov brexitu musia štáty Vyšehradskej štvorky spolupracovať. "Maďarsko je pripravené spolupracovať v tejto oblasti aj s ďalšími krajinami strednej Európy," uzavrel Szijjártó.

Navracsics: Je dôležité, aby vzniknutá výskumná spolupráca bola aj naďalej plodná

V oblasti výskumu, rozvoja a vysokého školstva môže Británia vystúpením z Európskej únie mnoho stratiť. V juhomaďarskom Segedíne to dnes uviedol komisár EÚ pre vzdelávanie, kultúru, mládež a telovýchovu Tibor Navracsics.
Na snímke Tibor Navracsics
Foto: TASR/Martin Baumann


Na fóre Segedínskej univerzity Navracsics povedal, že britské univerzity a výskumné ústavy profitovali z európskej integrácie, do tohto sektora prúdili významné finančné zdroje. "Je dôležité, aby vzniknutá výskumná spolupráca bola aj naďalej plodná," dodal eurokomisár.

Ako dodal, EK rešpektuje rozhodnutie britských voličov. Samotný výsledok plebiscitu ešte neznamená automaticky naštartovanie procesu odchodu tejto krajiny z únie. Británia musí svoj zámer najskôr oznámiť EÚ, až potom bude určený rozvrh rokovaní, zdôraznil Navracsics, podľa ktorého rokovania sa začnú najskôr na jeseň, preto je dostatok času na to, aby sa vášne utíšili.



Jobbik: Európska únia dostala od Britov jednu z najväčších faciek


Európska únia dostala od Britov jednu z najväčších faciek vo svojej histórii, reagoval dnes v Budapešti na výsledky referenda vo Veľkej Británii podpredseda zahraničného výboru maďarského parlamentu z opozičnej ultrapravicovej strany Jobbik Márton Gyöngyösi.

Podľa spravodajského servera Alfahir.hu podpredseda výboru povedal, že súčasne však výsledok plebiscitu znamená zrejme aj poslednú šancu a možnosť pre Európsku úniu: aby zvážila, či aj naďalej pôjde cestou centralizácie a diktatúry, bude úplne ignorovať európske národné štáty, ako aj vôľu a názory národov, alebo prehodnotí svoju pôvodnú koncepciu.

Skutočnosť, že lídri veľkých členských krajín únie kvôli vypísaniu referenda okamžite začali zatracovať britského premiéra Davida Camerona, označil politik Jobbiku za alarmujúci signál.

Briti podľa jeho slov pri vysokej účasti v ľudovom hlasovaní, ktoré malo vyváženú kampaň, povedali svoj názor. "Odpoveď na otázku referenda má silnú legitimitu, za to patrí Britom úcta," dodal Gyöngyösi, podľa ktorého tamojší voliči ukázali, že existuje život aj mimo EÚ.

Opozičný politik avizoval, že Jobbik bude pozorne sledovať, ktorým smerom sa po brexite bude európska politika uberať.

"Ak sa nezmení smerovanie únie, ak Brusel bude naďalej centralizovať a zvolí si namiesto koncepcie národných štátov cestu diktatúry, potom Jobbik navrhne, aby Maďarsko iniciovalo otvorenie prístupovej dohody a základných dokumentov. K tomu budeme iniciovať aj referendum, v ktorom by sme sa spýtali ľudí, aký spôsob vzťahu Maďarska s EÚ a Bruselom by zodpovedal záujmom Maďarska."



Nemecký prezident: Je dôležité držať sa európskej myšlienky


Nemecký prezident Joachim Gauck zdôraznil, že po rozhodnutí Británie odísť z EÚ je dôležité "držať sa európskej myšlienky".

"Mnoho dobrých Európanov má dnes pocity smútku," vyhlásil podľa agentúry DPA Gauck.

Nemecký parlament bude mať na budúci týždeň mimoriadne zasadnutie, kde bude diskutovať o následkoch štvrtkového referenda v Británii, v ktorom voliči rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Uviedol to blízky spolupracovník nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Volker Kauder.

"Tento deň musí poslúžiť ako povzbudenie na posilňovanie Európy, aj napriek tomu, že jeden člen opúšťa EÚ," uviedol Kauder, ktorý riadi Merkelovej konzervatívnu frakciu v spolkovom sneme (Bundestagu).

"Nikto by si nemal nahovárať, že návrat k národnému štátu niečo v živote občanov zlepší," dodal Kauder.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že bude hostiť stretnutie šéfov diplomacií z pôvodných šiestich zakladajúcich štátov Európskej únie.

Ministerstvo uviedlo, že ministri zahraničných vecí Nemecka, Francúzska, Holandska, Talianska, Belgicka a Luxembruska sa stretnú v sobotu 25. júna v Berlíne.

Ministerstvo ešte oznámilo, že stretnutie je súčasťou dlhej "tradície rozhovorov medzi šiestimi európskymi zakladateľskými národmi" a bude sa na ňom diskutovať o "súčasných európskych politických témach".

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier vyhlásil, že rozhodnutie Británie vystúpiť z EÚ je "naozaj alarmujúca správa".

"Zdá sa, že je to smutný deň pre Európu a pre Spojené kráľovstvo".

Nemeckí predstavitelia opakovane vyhlasovali, že chcú, aby Británia zostala v únii, pripomenula agentúra AP.

Poľský exprezident: Toto je koniec Británie


Odchod Británie z Európskej únie vyvolá chaos v Európe, uviedol dnes bývalý poľský prezident Aleksander Kwašniewski. "Toto je koniec Británie," povedal vo vysielaní rozhlasovej stanice RMF.

Kwašniewski bol prezidentom Poľska, keď sa v roku 2004 stalo členom Európskej únie, pripomenula tlačová agentúra DPA.

"EÚ, ktorú sme mali týchto posledných 12 šťastných rokov, už nebude... Vstupujeme do obdobia chaosu, šokov a nepredvídateľných následkov," vyhlásil.

Hoci je výsledok referenda poľutovaniahodný, poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Británia "má ako zvrchovaná krajina právo rozhodnúť o svojej budúcnosti v EÚ".

Ministerstvo sa tiež vyjadrilo, že namiesto kritizovania britského hlasovania by referendum malo mobilizovať k akcii v čase, keď "možno v rade členských krajín vidieť rozčarovanie a stratu dôvery v EÚ a európsku integráciu".

Európski socialisti hlboko ľutujú výsledok referenda


Strana európskych socialistov (PES) dnes v oficiálnom komuniké oznámila, že hlboko ľutuje rozhodnutie britského ľudu opustiť Európsku úniu.

Predseda PES Sergej Stanišev priznal, že výsledkom referenda je "naozaj šokovaný".

"My, európski pokrokári, sme podporovali nášho člena - britských labouristov - v jeho kampani za zotrvanie. Chceli sme silnú Britániu v silnej Európe a pracovali sme spoločne pre sociálnu Britániu v sociálnej Európe. Teraz musíme naše spoločné úsilie zdvojnásobiť," skonštatoval Stanišev.

Šéf PES dodal, že medzi socialistami stále panuje presvedčenie, že voľba zostať v EÚ bola tou lepšou voľbou tak pre Britániu, ako aj pre EÚ, ale PES bude voľbu britského ľudu rešpektovať.

Stanišev zdôraznil, že európska rodina socialistov a demokratov bude aj naďalej blízkym priateľom a spojencom Labouristickej strany v Spojenom kráľovstve.

Odchod Británie z EÚ pozmení aj zloženie Európskeho parlamentu, kde má skupina socialistov a demokratov (S&D) 20 poslancov z Británie. Keby Spojené kráľovstvo opustilo EÚ počas súčasného volebného obdobia europarlamentu, skupina S&D by bola oslabená.

Zeman: Dôsledky brexitu na EÚ budú nepríjemné


Rozhodnutie britských voličov bude mať pre Európsku úniu nepríjemný dôsledok, vyhlásil dnes český prezident Miloš Zeman. Jedným z halvných faktorov, ktoré viedli Britov k vystúpeniu z EÚ, bola podľa neho obava z migrácie, a výsledok ostrovného referenda ho sklamal. Povedal to v rozhovore so svojím hovorcom Jiřím Ovčáčkom vo vysielaní internetovej televízie OVTV.

Český prezident Miloš Zeman.
Foto: TASR/AP
Tandem Francúzska a Nemecka totiž už podľa Zemana nebude vykompenzovaný britským vplyvom a neefektívna Európska komisia bude mať zároveň "voľnejšie ruky".

"Som samozrejme sklamaný ako mnoho iných ľudí, ktorí si uvedomovali, aké dôsledky to bude mať. Ako pre Veľkú Britániu, tak pre Európsku úniu," zhodnotil Zeman, ktorého cituje český spravodajský server Novinky.cz.

Prezident pripomenul, že za odchod z EÚ sa vyslovila iba "mierna väčšina voličov".

Zeman tiež zdôraznil aspekt migrácie a negatívne skúsenosti, ktoré s ňou Briti majú. "Briti už majú státisíce migrantov na svojom území, najmä z Pakistanu, a práve v Británii vznikol termín 'no go area', to znamená oblasť, kam sa večer neodvažujú ani policajti," naznačil prezident okolnosti, ktoré mohli prispieť k ich rozhodnutiu odísť z EÚ.

V reakcii na otázku týkajúcu sa dosahov na EÚ, Zeman konštatoval, že rozhodnutie Británie bolo okrem iného spôsobené "veľmi neefektívnym výkonom" Európskej komisie. Pri tej príležitosti opäť zmienil aj postoj k migračnej kríze. "Európska komisia teraz bude mať trochu voľnejšie ruky," dodal Zeman.

"Každé zúženie európskeho trhu samozrejme vedie k zhoršeniu ekonomických podmienok," predpovedal záverom možný vplyv brexitu na ČR.

Klaus: Dnes je úžasný deň


Dnes je úžasný deň, mimoriadny deň, pretože to, čo sa stalo včera vo Veľkej Británii, je obrovské víťazstvo všetkých európskych demokratov, všetkých ľudí, ktorí chcú žiť v slobodnom svete a ktorí sú totálne nespokojní s tým, kadiaľ sa Európska únia uberá, vyhlásil v reakcii na výsledky britského referenda bývalý český prezident Václav Klaus. Dodal, že rozhodnutie Britov odísť z Európskej únie zmení myslenie miliónov ľudí na starom kontinente a dnes by sme mali všetci oslavovať.

Český exprezident to povedal vo vysielaní Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus, venovanom britskému hlasovaniu o vystúpení z Európskej únie.

Ostrovná krajina podľa neho už tretíkrát začína zachraňovať Európu. Tentokrát od monštra, ktorým je podľa neho "bruselská elita".

"Kolíska demokracie, kolíska kapitalizmu, Veľká Británia, ktorá už dvakrát zachránila Európu v posledných 200 rokoch, raz od Napoleona, druhýkrát od Hitlera, tak teraz tretíkrát začína zachraňovať Európu od istého monštra, za ktoré ja považujem bruselskú elitu," povedal Klaus v Českom rozhlase.

Radikálne pravicové strany týmto podľa neho neposilnia. "Posilniť môžu radikálne demokratické strany, demokratickí ľudia zaskočení dnešným vývojom EÚ," dodal Klaus.

"Británia Európu neopúšťa. Dáva nám toľko potrebný signál a impulz na zmenu aj u nás," dodal a pripomenul, že by sa mala skončiť umelá centralizácia a byrokratizácia a ide o úžasnú príležitosť.

Rozhodnutie Britov označil za dôsledok nespokojnosti, ktorá roky rástla naprieč celou Európou. Zdôraznil tiež, že "za fiasko EÚ" nemôžu Briti, ale Brusel.

Ekonomický dôsledok odchodu Británie na Česko bude podľa neho nulový. Situáciu prirovnal k rozpadu Československa, keď sa podľa neho druhý deň tiež nestalo vôbec nič, aj keď sa zrušila mena. Označil to za "neudalosť".


Rada Európy: Najlepšou cestou pre Európanov bude aj naďalej spolupracovať s britskou vládou

Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjörn Jagland v dnešnom stanovisku k výsledkom referende v Británii upozornil, že najlepšou cestou pre Európanov bude aj naďalej spolupracovať s britskou vládou.

"Je potrebné rešpektovať demokratické rozhodnutie, ktoré prinieslo toto referendum. Najlepšou cestou vpred pre Európsku úniu, v súlade s jej najlepšími tradíciami, bude spolupracovať s vládou Spojeného kráľovstva a získať čo najprijateľnejší výsledok pre občanov Británie a EÚ," uviedol Jagland v stanovisku pre médiá.

Podľa jeho slov by sa každý v Európe mal teraz zamerať na to, čo spája rodiny európskych národov: na demokraciu, ľudské práva a právny štát.

PZ RE: Britským referendom sa stratilo niečo z európskeho ideálu
Hlasovaním Británie pre odchod z EÚ sa stratilo niečo z európskeho ideálu, uviedol dnes predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Pedro Agramunt.

Agramunt v posledný deň plenárneho zasadnutia PZ RE v Štrasburgu vyhlásil, že hlasovanie britských voličov bude mať vplyv nielen na ľudí v Spojenom kráľovstve, ale na všetky národy Európy.

"Ovplyvní to nielen Európsku úniu, ale aj všetky medzinárodné organizácie vrátane Rady Európy a jej parlamentného zhromaždenia," skonštatoval Agramunt.

Dodal, že dnes je európska vlajka "na pol žrde", ale upozornil, že možno je niekedy nevyhnutné urobiť krok späť predtým, ako urobíme krok vpred.

"Cesty medziparlamentného dialógu v Európe budú musieť nájsť nový impulz a Parlamentného zhromaždenie, v ktorom Spojené kráľovstvo zostáva významným hráčom, sa bude musieť viac snažiť pri uskutočňovaní európskych ideálov a potvrdzovaní nášho spoločného európskeho dedičstva," oznámil Agramunt.

Vedúci britskej delegácie pri PZ RE sir Roger Gale dnes toto zhromaždenie uistil, že aj napriek výsledkom britského referenda Spojené kráľovstvo potvrdzuje dodržiavanie princípov Rady Európy.

Grybauskaite: Je našou povinnosťou obnoviť dôveru ľudí v EÚ


Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite dnes vyjadrila presvedčenie, že Európska únia a Británia "nájdu nový spôsob spolunažívania". EÚ podľa nej "v krátkom čase pocíti dôsledky" britského rozhodnutia odísť z bloku, a "je našou povinnosťou obnoviť dôveru ľudí v EÚ," citovala ju DPA.

Ilves: rozhodnutie Británie odísť z EÚ posilní spoluprácu medzi zvyšnými 27 členskými krajinami

Estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves vyjadril nájde, že rozhodnutie Británie odísť z EÚ posilní spoluprácu medzi zvyšnými 27 členskými krajinami. "Osobne dúfam, že to bude mať zjednocujúci dopad na 27 členov EÚ," uviedol podľa Baltskej tlačovej služby.

Vučič: Toto je najväčšie politické zemetrasenie od pádu Berlínskeho múru

Srbský premiér Aleksandar Vučič vyhlásil, že jeho krajina bude pokračovať na svojej ceste do EÚ napriek britskému rozhodnutiu. A vyjadril nádej, že brexit neovplyvní plány EÚ prijať v budúcnosti nových členov. "Toto je najväčšie politické zemetrasenie od pádu Berlínskeho múru a nie pochybností, že to zanechá vážne dôsledky".

Yildirim:britskí voliči vyjadrili s negatívnou kampaňou vedenou proti Turecku

Turecký premiér Binali Yildirim dnes povedal, že britskí voliči vyjadrili svojím rozhodnutím odísť z EÚ svoj nesúhlas s negatívnou kampaňou vedenou proti Turecku pred referendom. A vyčítal britskému premiérovi Davidovi Cameronovi, že vystupoval proti členstvu Turecka v EÚ. "Napriek tomu, že zameral svoju kampaň na Turecko a že mal niekoľko nemiestnych komentárov, britskí voliči odmietli jeho tvrdenia a informovali pána Camerona, že jeho názory ohľadne Turecka sú nesprávne," citovala Yildirima tlačová agentúra AP.

Szydlová: EÚ nesmie predstierať, že neprechádza krízou

Beata Szydlová, premiérka Poľska, v ktorom začala EÚ prešetrovať stav dodržiavania demokratických pravidiel, oznámila, že na summite EÚ na budúci týždeň navrhne reformy, ktoré jej krajina považuje za potrebné na to, aby bola únia silnejšia. Szydlová povedala, že Poľsko zostane "zodpovedným členom" EÚ, ktorému záleží na jednote únie a jej hospodárskom raste. EÚ nesmie predstierať, že neprechádza krízou a nemala by sa vyhýbať diskusii o zložitých záležitostiach, dodala.