Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V pseudoreferende na Kryme v skutočnosti hlasovalo 34,2 percenta ľudí

Volička vhadzuje do urny svoj hlas počas hlasovania v krymskom referende o pripojení polostrova k Rusku vo volebnej miestnosti v Sevastopoli 16. marca 2014. Foto: TASR/AP

Informáciu zverejnil webový portál krymskotatárskeho parlamentu s odvolaním sa na poslanca a niekdajšieho šéfa inštitúcie Mustafu Džemileva.

Kyjev/Simferopol 25. marca (TASR) - Medžlis (parlament) krymských Tatárov má informácie, podľa ktorých sa na referende o pripojení Krymu k Ruskej federácii zúčastnilo 16. marca iba 34,2 percenta obyvateľov polostrova.

Informáciu zverejnil dnes webový portál krymskotatárskeho parlamentu s odvolaním sa na poslanca a niekdajšieho šéfa inštitúcie Mustafu Džemileva.

Podľa jeho slov informácie o účasti v pseudoreferende postúpili ruskej Federálnej bezpečnostnej službe, ktorá by mala poznať skutkový, a nie propagandistický stav vecí.

Džemilev súčasne pripomenul informácie, ktoré sa v nedeľu 16. marca šírili z Krymu o vysokej účasti už v priebehu hlasovania, a podčiarkol, že nikomu nič nebránilo odhlasovať v jednej z obcí a presunúť sa do druhej s cieľom odovzdať svoj hlas aj v nej.

Medzinárodné spoločenstvo považuje referendum za nezákonné a následnú anexiu Krymu za porušenie medzinárodného práva.