Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Necelých 32 000 voličov si želá, aby Krym ostal ukrajinský

Členovia volebnej komisie triedia hlasovacie lístky po skončení referenda v jednej z volebných miestností v Simferepole v nedeľu 16. marca 2014. Foto: TASR/AP

Šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová dnes v Bruseli pri príchode na schôdzku ministrov zahraničných vecí EÚ uviedla, že EÚ musí reagovať na "takzvané referendum" na Kryme.

Kyjev/Simferopol/Brusel 17. marca (TASR) - Obnovenie platnosti ústavy krymskej republiky z roku 1992 a zotrvanie Krymu ako súčasti Ukrajiny podporilo v nedeľňajšom referende o štatúte polostrova necelých 32.000 voličov.

Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Simferopole predseda komisie na prípravu referenda Michail Malyšev.

Po sčítaní všetkých odovzdaných hlasov Malyšev konštatoval, že pripojenie Krymského polostrova k Ruskej federácii podporilo 96,77 percenta zúčastnených voličov. Spresnil, že ide o 1.233.002 obyvateľov Krymu, ktorí si želajú, aby sa polostrov stal jedným zo subjektov Ruskej federácie.

Za zachovanie Krymu v rámci Ukrajiny sa vyslovilo 31.997 voličov.

Malyšev dodal, že svoje právo voliť využilo v nedeľu 83,1 percenta krymských voličov.

Západné štáty krymské referendum považujú za nelegitímne a jeho výsledky neuznajú.

Šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová dnes v Bruseli pri príchode na schôdzku ministrov zahraničných vecí EÚ uviedla, že EÚ musí reagovať na "takzvané referendum" na Kryme.

Referendum o štatúte Krymu je protizákonné podľa ústavy Ukrajiny i podľa medzinárodného práva, zdôraznila.

Ashtonová opäť vyzvala ruské vedenie, aby s ukrajinskými lídrami začalo viesť dialóg, a súčasne ho poprosila, aby čo najrýchlejšie podniklo príslušné kroky a pokúsilo sa znížiť napätie v oblasti.

EÚ sa podľa nej pokúša vyslať Rusku čo najsilnejšie možné signály, aby sa ubezpečila, že ruská strana chápe vážnosť situácie. "Ukrajina potrebuje a chce dobré vzťahy s Ruskom, tak ako aj EÚ, tak ako aj zvyšok sveta," zdôraznila Ashtonová.