Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarské referendum o ochrane detí pred LGBTI bude zrejme neplatné

Na snímke prázdne parlamentné lavice opozičných poslancov, ktorí sa nezúčastnili na vyhlásení prezidentských volieb v Budapešti vo štvrtok 10. marca 2022. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Takmer polovica voličov opozície chce v plebiscite odovzdať nevyplnené dotazníky, vyplýva z prieskumu, ktorý si objednala maďarská pobočka organizácie Amnesty International.

Budapešť 18. marca (TASR) - Na celoštátnom referende o prístupe detí k informáciám o pohlavnej orientácii a o otázkach rodovej identity, ktoré sa má konať 3. apríla v deň maďarských parlamentných volieb, sa nemieni zúčastniť 41 percent Maďarov. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na výsledky prieskumu inštitútu Medián zverejnené v piatok spravodajským serverom 444.hu.

Takmer polovica voličov opozície chce v plebiscite odovzdať nevyplnené dotazníky, vyplýva z prieskumu, ktorý si objednala maďarská pobočka organizácie Amnesty International spolu s ďalšou ľudskoprávnou organizáciou - Háttér Társaság.

Podľa servera by referendum bolo platné v prípade, ak by vyše polovica voličov odovzdala platný dotazník. Plebiscit by bol úspešný v prípade, ak by vyše polovica účastníkov odpovedala kladne alebo záporne na predložené otázky.

V prieskume, na ktorom sa zúčastnilo 1100 respondentov, vyše štvrtina sympatizantov opozície uviedla, že cieľom vlády je referendom odviesť pozornosť od problémov v spoločnosti. Voliči vládneho bloku Fidesz-KDNP - v súlade s vládnou propagandou - vyjadrili názor, že cieľom kabinetu je ochrana detí.

"Rozhodnutie vlády uskutočniť celoštátne referendum o prístupe detí k informáciám o pohlavnej orientácii a o otázkach rodovej identity v rovnaký deň ako parlamentné voľby je poľutovaniahodné," uviedla 13. januára komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová. V správe pre médiá upozornila, že tento krok podporuje "inštrumentalizáciu ľudských práv" ľudí z komunity LGBTI.

Komisárka uviedla, že sklamaním bolo už to, že "zákon na ochranu detí", ktorý nesprávne spája homosexualitu s pedofíliou a obmedzuje slobodu prejavu a vzdelávania všetkých Maďarov, bol prijatý v júni 2021 aj napriek silným námietkam zo strany mnohých medzinárodných pozorovateľov vrátane nej samotnej.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)