Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Referendum o zatvorení obchodov v nedeľu zatiaľ nebude

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predkladateľovi referenda v utorok ráno zablokovala vstup do auly Národnej volebnej kancelárie skupina holohlavých mužov.

Budapešť 24. februára (TASR) - Pokus Maďarskej socialistickej strany (MSZP) o iniciovanie ľudového hlasovania v otázke nedeľňajšieho zatvorenia obchodov v utorok (23.2.) zlyhal. Predkladateľovi referenda Istvánovi Nyakóovi z MSZP v utorok ráno zablokovala vstup do auly Národnej volebnej kancelárie (NVI) skupina holohlavých mužov. V reakcii na tento incident sa potom večer zhromaždilo zhruba 200 ľavičiarov, ktorí požadovali demokraciu.

Demonštrácia sa konala neďaleko parlamentu - pred budovou NVI. Zúčastnilo sa na nej aj niekoľko politikov MSZP, a to vrátane predsedu Józsefa Tóbiása. Neskôr sa objavil aj účastník s tabuľou, na ktorej bol nápis Demokratická koalícia (DK). Polícia po 18.00 h úsek ulice Alkotmány utca uzatvorila.

Tóbiás vo svojom vystúpení vyhlásil, že premiér Viktor Orbán bude musieť objasniť, koho záujem bol fyzicky zabrániť tomu, aby MSZP predložila návrh na ľudové hlasovanie. Zdôraznil, že 72 % Maďarov odmieta zákaz otvorenia obchodov.

MSZP už iniciovala druhé referendum k otázke zatvorenia obchodov v nedeľu a o vypísanie plebiscitu sa pokúšali aj ďalší, no neúspešne. Zákaz predávať v nedeľu vo veľkých obchodoch platí od 15. marca 2015.

Príslušný návrh zákona z dielne menšej vládnucej strany KDNP schválili poslanci parlamentu 16. decembra 2014. Výnimkou sú obchody s rozlohou do 200 štvorcových metrov, v ktorých však môžu pracovať iba majitelia, prípadne ich rodinní príslušníci. Ďalšou výnimkou je, že otvorené môžu byť v nedeľu v presne stanovených hodinách aj obchody, ktoré predávajú výhradne pekárenské a mliekarenské výrobky, novinové stánky a kvetinárstva. Zákaz neplatí ani pre lekárne a obchody na čerpacích staniciach, železničných staniciach, letiskách a v ďalších verejných zariadeniach. Obchody však môžu byť v nedeľu otvorené v adventnom období a v jednu nedeľu roka podľa voľby daného obchodu.