Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Referendum v Grécku zvýšilo obavy obyvateľov, politici upokojujú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najnovší vývoj opäť donútil Grékov vyberať peniaze a v piatok večer a dnes ráno bolo vidieť na viacerých miestach v Aténach pred bankomatmi a na čerpacích staniciach rady.

Atény 27. júna (TASR) - Grécki politici dnes vyzvali obyvateľov Grécka, aby zachovali pokoj a neprepadali panike potom, ako premiér Alexis Tsipras vyhlásil referendum o prijatí požiadaviek medzinárodných veriteľov Aténami. V reakcii na túto informáciu sa pred bankomatmi v Aténach začali tvoriť rady. Informovala o tom agentúra Reuters.

Predseda koaličnej strany Nezávislí Gréci Panos Kammenos, ktorý je zároveň ministrom obrany, uviedol, že Gréci sa nemusia znepokojovať, pretože banky svoje brány nezatvoria. "Občania sa nemusia ničoho obávať. Banky budú otvorené aj naďalej a bankomaty budú aj naďalej vydávať hotovosť," upokojoval Kammenos v súvislosti s opätovným znepokojením, že v krajine dôjde k zavedeniu kapitálových kontrol. Zároveň dodal, že plánované referendum neohrozí budúcnosť Grécka v Európskej únii (EÚ).

Tsipras oznámil, že vláda plánuje usporiadať v krajine 5. júla referendum o prijatí návrhov medzinárodných veriteľov po tom, ako odmietla ponuku veriteľov o reformách, ktorá by zároveň umožnila predĺženie záchranného programu o päť mesiacov. "Otázkou bude prijatie alebo odmietnutie návrhu (veriteľov) na novú dohodu," povedal dnes ráno Tsipras v televíznom prejave.

Tento krok ešte posilnil konfrontačný postoj Grécka voči už aj tak podráždeným veriteľom, ktorých Tsipras obvinil zo snahy "ponížiť jeho krajinu" novými požiadavkami v oblasti úsporných opatrení. Rastúca neistota v poslednom období zvýšila výbery vkladov z gréckych bánk, pričom za týždeň prišli banky zhruba o 4 miliardy eur. Najnovší vývoj opäť donútil Grékov vyberať peniaze a v piatok (26.6.) večer a dnes ráno bolo vidieť na viacerých miestach v Aténach pred bankomatmi a na čerpacích staniciach rady.

Jorgos Pistevos, dôchodca, ktorý v minulosti pracoval ako bankový úradník, sa postavil do radu pred bankomat na severnom predmestí Atén okolo 3.00 h nadránom. "Vybral som si denný limit 700 eur. Skúsil som výber aj druhýkrát, no bez úspechu, tak to skúsim opäť zajtra," povedal pre agentúru AP. Ako dodal, domov prišiel tesne po polnoci a z televíznych správ zistil, čo sa deje. "Ihneď som išiel vybrať peniaze, keďže netuším, čo bude nasledovať."

Grécky premiér oznámil, že práve vzhľadom na referendum dnes požiada medzinárodných veriteľov o predĺženie záchranného programu pre Grécko o niekoľko dní. Platnosť programu totiž vyprší v utorok 30. júna a Gréci sa tak k zvyšným 7,2 miliardy eur v rámci programu nedostanú. K 30. júnu ale majú splatiť MMF dlh vo výške takmer 1,6 miliardy eur. Grécky zdroj blízky rokovaniam s veriteľmi uviedol, že Atény pravdepodobne v utorok splátku fondu neuhradia. Tým podľa MMF dôjde k defaultu krajiny, čo môže ovplyvniť konanie Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá rozhoduje o súčasnom núdzovom financovaní gréckych bánk.

Analytik inštitútu Teneo Intelligence Wolfgango Piccoli v tejto súvislosti uviedol, že Tsiprasov krok posúva Grécko "do úplne neznámych vôd". Zároveň dodal, že riziko odchodu Grécka z eurozóny sa tým zvyšuje "minimálne na 50 %", čo je viac než dvojnásobne vyššie riziko, než inštitút predpokladal predtým.