Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Regensburský chlapčenský katedrálny zbor bude prijímať aj dievčatá

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Stane sa tak po prvý raz v jeho viac ako 1000-ročnej histórii.

Berlín 15. júna (TASR) - Jeden z najslávnejších nemeckých katolíckych chlapčenských zborov, Katedrálny zbor v Regensburgu, plánuje po prvý raz vo svojej viac ako 1000-ročnej histórii prijímať aj dievčatá.

"Sme radi, že v budúcnosti privítame (medzi nami) i dievčatá," uviedol v utorok vo vyhlásení riaditeľ regensburského zboru Christian Heiss.

Zároveň vysvetlil, že tradičný zbor nazývaný Regensburger Domspatzen (Regensburskí katedrálni vrabci) bude naďalej prístupný iba pre chlapcov a zostane hlavným zborom katedrály, informuje agentúra AP.

Dievčatá budú môcť požiadať o členstvo v novom zbore od začiatku školského roka 2022/23, pričom budú musieť navštevovať aj strednú školu, ktorá je s týmto historickým zborom spojená.

Regensburský zbor bol založený okolo roku 975 a všeobecne sa považuje za jedno z najstarších chlapčenských speváckych telies na svete.

Členovia zboru často vystupujú v zahraničí vrátane Vatikánu, USA, Kanady, Poľska či Japonska. Spievali aj pre britskú kráľovnú Alžbetu II. či bývalého pápeža Jána Pavla II.

V roku 2010 prenikli na verejnosť obvinenia z používania telesných trestov v zbore. Georg Ratzinger, brat emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý tento zbor viedol dlhé roky, sa za to ospravedlnil.

Georg Ratzinger, ktorý zomrel minulý rok, tvrdil, že si bol vedomý používania násilia na základnej škole naviazanej na zbor Regensburger Domspatzen, ale nič pre to nespravil.

Regensburg sa nachádza v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko. Regensburská katedrála, ktorú dokončili v roku 1520, je dominantou tohto historického mesta.