Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Regionálne voľby v Rusku sprevádzali správy o podvodoch

Pravoslávny patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill hlasuje v regionálnych voľbách 8. septembra 2023 v Moskve. Foto: TASR/AP

Voľby sa konali v sobotu a v nedeľu v 85 tzv. subjektoch Ruskej federácie na rôznych úrovniach. Údaje o výsledkoch nebolo možné nezávisle overiť.

Moskva 10. septembra (TASR) – V Rusku sa v nedeľu večer skončili regionálne a komunálne voľby. Moskva ich organizovala aj v okupovaných oblastiach Ukrajiny, čo Kyjev a Západ odsúdili ako podvod a porušenie medzinárodného práva. TASR informácie prevzala od agentúr DPA a AP.

Predbežné výsledky v regionálnom hlasovaní naznačili po uzavretí volebných miestností jasnú prevahu prokremeľských kandidátov z vládnucej strany Jednotné Rusko. Objavili sa však aj správy o porušeniach zákona a podvodoch na mnohých miestach, napísala DPA.

Voľby sa konali v sobotu a v nedeľu v 85 tzv. subjektoch Ruskej federácie na rôznych úrovniach. Údaje o výsledkoch nebolo možné nezávisle overiť.

V hlavnom meste Moskva dosiahla účasť podľa oficiálnych údajov 40 percent, čo je najviac za posledné dve desaťročia. Volební predstavitelia oznámili, že "presvedčivo" opätovne zvíťazil starosta Sergej Sobianin.

Po celom Rusku sa objavili správy, že firmy a úrady vyzývali zamestnancov na hlasovanie, ktoré sa malo konať prevažne elektronicky. Zo sibírskeho regiónu prišla podľa DPA správa o tom, že volebná komisia zverejnila omylom výsledky 20 minút pred uzavretím volebných miestností.

Vyše 18 mesiacov po invázii na Ukrajinu Kremeľ usporiadal aj údajné voľby v štyroch ukrajinských oblastiach, ktorých anexiu oznamoval vlani v rozpore s medzinárodných právom. Ich výsledky nebudú medzinárodne uznané.

V nedeľu ruské úrady podľa AP hlásili početné pokusy o sabotovanie hlasovania v týchto okupovaných oblastiach vrátane dronového útoku, ktorý mal pred začiatkom volieb zničiť volebnú miestnosť v Záporožskej oblasti.