Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Reportéri bez hraníc sú pobúrení popravou novinára Rúholláha Zama

Na archívnej snímke novinár a predstaviteľ exilovej opozície Rúholláh Zam. Foto: TASR/AP

Organizácia tiež uviedla, že ešte v októbri upozornila OSN, že Zamovi hrozí poprava.

Paríž/Teherán 12. decembra (TASR) - Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) je "pobúrená" popravou novinára Rúholláha Zama, ktorú v sobotu vykonali iránske úrady. Informovala o tom agentúra AFP.

"Reportéri bez hraníc sú pobúrení týmto novým zločinom iránskej justície," uviedla organizácia na sociálnej sieti Twitter. Strojcom popravy je podľa RSF samotný ajatolláh Alí Chameneí, najvyšší duchovný vodca Iránu.

Organizácia ďalej uviedla, že ešte v októbri upozornila osobitného spravodajcu OSN pre stav ľudských práv v Iráne Javaida Rehmana a vysokú komisárku OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovú, že Zamovi hrozí poprava.

Novinár Rúholláh Zam (42), predstaviteľ iránskej exilovej opozície a dôležitá postava tamojších protivládnych protestov z roku 2017, žil pod prísnou ochranou vo Francúzsku. Vlani v októbri iránske revolučné gardy oznámili, že ho údajne vylákali do Iraku a tam zatkli.

Iránsky súd ho v júni 2020 usvedčil z trestných činov súvisiacich so špionážou a snahou o zvrhnutie vlády. Podľa Teheránu bol Zam riadený francúzskymi tajnými službami.

Rúholláh Zam počas protestov pred tromi rokmi vytvoril komunikačný kanál na sieti Telegram a ešte jeden webový portál. Tieto dve internetové stránky demonštrujúci používali na organizovanie zhromaždení a šírenie kompromitujúcich informácií o predstaviteľoch iránskeho islamského režimu.

Protesty z konca roku 2017, ktorých prvotným spúšťačom boli rastúce ceny potravín, získali postupne politický rozmer a stali sa najväčšími v Iráne od povolebných nepokojov v roku 2009. Podobné masové protestné hnutie zasiahlo Irán aj vlani v novembri.