Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Reportéri bez hraníc vytvoria platformu v boji proti ruskej propagande

Na snímke socha na streche budovy, ktorá bola poškodená minulý rok v Charkove na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Platforma bude obsahovať "spravodajské programy, ktoré ponúknu komplexný a objektívny pohľad na globálne udalosti".

Paríž 7. novembra (TASR) - Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v utorok uviedla, že plánuje spustiť digitálnu platformu pre rusky hovoriacich ľudí a poskytnúť im prístup k nezávislým správam. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

RSF už podpísala zmluvu s globálnym družicovým operátorom Eutelsat o spustení digitálnej platformy Svoboda (sloboda v ruštine).

Platforma bude obsahovať "spravodajské programy, ktoré ponúknu komplexný a objektívny pohľad na globálne udalosti". Jej spustenie sa očakáva v najbližších týždňoch, uviedla organizácia so sídlom v Paríži.

Generálny tajomník RSF Christophe Deloire nazval projekt "ambicióznou iniciatívou, ktorá má v úmysle zvrátiť logiku propagandy". "Nezávislým médiám to umožní vysielať pre ľudí, ktorí nemajú slobodný prístup k informáciám," dodal.

Kremeľ od invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stupňuje tvrdé zásahy proti svojim odporcom a zintenzívnil i propagandu. Všetky hlavné nezávislé médiá v Rusku vrátane televízie Dožď boli následne zakázané alebo pozastavili svoju činnosť, pripomína AFP.