Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Reprodukčné číslo vírusu v Česku naďalej klesá

Muž s respirátorom kráča po Karlovom moste počas hmlistého rána v Prahe, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Z dôvodu šírenia koronavírusu platia v krajine už týždeň prísne opatrenia.

Praha 10. marca (TASR) - Česká republika zaznamenala za utorok 15.196 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o približne 1600 menej než pred týždňom. Informoval o tom v stredu spravodajský portál ČT24 s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Index rizika českého protiepidemického systému (PES) zostáva druhý deň na úrovni 73 bodov. Reprodukčné číslo vírusu (R0) kleslo na hodnotu 0,95 a zostáva už druhý deň pod hodnotou jedna, čo znamená, že epidémia sa spomaľuje. Toto číslo udáva, koľko ďalších osôb nakazí jeden infikovaný.

V ČR podľa ministerstva zdravotníctva od začiatku pandémie potvrdili 1.351.195 prípadov nákazy koronavírusom a 22.385 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. V krajine je v súčasnosti 163.812 aktívnych prípadov.

V pondelok bolo v Česku podľa revidovaných údajov rekordných takmer 9000 hospitalizovaných pacientov s covidom. Aktuálne je hospitalizovaných 8618 ľudí, stav 1853 z nich je vážny.

Z dôvodu šírenia koronavírusu platia v ČR už týždeň prísne opatrenia. Obmedzené je cestovanie medzi okresmi, zatvorené sú školy a škôlky. Otvorených zostalo len minimum obchodov a služieb, platia aj prísne pravidlá v súvislosti s nosením respirátorov a rúšok.