Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Republikáni chcú zastaviť predčasné hlasovanie vo voľbách v Georgii

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Milan Drozd

Predčasné hlasovanie sa má konať v sobotu 26. novembra.

Atlanta 22. novembra (TASR) - Organizácie v rámci americkej Republikánskej strany sa v utorok obrátili na Najvyšší súd štátu Georgia s cieľom zakázať predčasné hlasovanie v decembrovom rozhodujúcom kole volieb senátora v tomto štáte. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Predčasné hlasovanie sa má konať v sobotu 26. novembra. Podľa súdov nižšej inštancie je takéto hlasovanie možné, republikánske skupiny sa preto obrátili na Najvyšší súd v Georgii.

Rozhodujúce kolo je naplánované na 6. decembra a rozhodne sa medzi súčasným demokratickým senátorom Raphaelom Warnockom a republikánom Herschelom Walkerom.

Člen regionálnej vlády v Georgii republikán Brad Raffensperger voleným úradom v štáte vydal pokyny, podľa ktorých sa hlasovanie 26. novembra nemá konať. Podľa neho zákony štátu sobotné hlasovanie zakazujú, ak na predchádzajúci piatok alebo štvrtok pripadne štátny sviatok. Američania si vo štvrtok pripomínajú Deň vďakyvzdania a piatok je štátny sviatok, pripomína AP.

Členovia Warnockovej kampane spolu s Demokratickou stranou v Georgii však tvrdia, že zákaz sa nevzťahuje na dodatočné - rozhodujúce - kolo volieb.

Obyvatelia Georgie si senátorov volili 8. novembra počas celonárodných volieb do amerického Kongresu. Ani jeden z kandidátov však nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov, preto sa 6. decembra koná rozhodujúce kolo medzi dvomi najúspešnejšími kandidátmi - Warnockom a Walkerom.