Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Republikáni mlčia o výsledku volieb, Bidenovi gratuloval len Romney

Mitt Romney, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Radoví republikánski zákonodarcovia trvajú na tom, že treba počkať na overenie niektorých výsledkov.

Washington 7. novembra (TASR) - Republikánski lídri v americkom Kongrese boli nápadne ticho po sobotňajšom oznámení médií, že víťazom prezidentských volieb je demokrat Joe Biden. Niekoľko spojencov prezidenta Donalda Trumpa medzi republikánmi však spochybnilo takýto výsledok. Bidenovi a aj novozvolenej viceprezidentke Kamale Harrisovej zagratuloval len republikánsky senátor Mitt Romney. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Republikánsky senátor za americký štát Missouri Josh Hawley v tvíte napísal: "Médiá nie sú na to, aby určovali, kto je prezidentom. O tom rozhodujú ľudia." A dodal: "Keď budú spočítané všetky legálne hlasy, keď sa dokončí prepočítavanie hlasov a vyriešia sa obvinenia z podvodov, vtedy budeme vedieť, kto je víťaz."

Radoví republikánski zákonodarcovia zaujali podobný postoj a trvali na tom, že treba počkať na overenie niektorých výsledkov.

"Voliči rozhodujú, kto vyhral voľby, a nie médiá," napísal na Twitteri Markwayne Mullin, republikán za štát Oklahoma v Snemovni reprezentantov (dolnej komore Kongresu). "Plne podporujem prezidenta Trumpa, ktorý pokračuje v boji za započítanie každého legálneho hlasu," doplnil.

Trump zatiaľ odmietol uznať porážku v prezidentských voľbách a sľúbil právne bitky. Je prvým prezidentom USA od roku 1992, ktorému sa nepodarilo dosiahnuť znovuzvolenie - v spomínaný rok podobný neúspech zažil George H.W. Bush.

Republikánsky senátor Romney, ktorý sa v roku 2012 uchádzal o Biely dom, však zablahoželal novozvolenému prezidentovi Bidenovi a viceprezidentke Harrisovej.

Senátor za štát Utah v sobotu v tvíte uviedol, že on s manželkou poznajú Bidena a Harrisovú "ako ľudí dobrej vôle a s obdivuhodným charakterom". Romney dodal: "Modlíme sa, aby Boh požehnal ich dni a roky, ktoré prídu."

Romney je najhlasnejším kritikom prezidenta Trumpa vo vnútri republikánskej strany. V piatok povedal, že Trump "škodí slobode" a podnecuje "ničivé a nebezpečné vášne", keď bez opodstatnenia vyhlasuje, že voľby boli zmanipulované a ukradli mu ich.

Senátor už v priebehu roka povedal, že nehlasuje za Trumpa. Nepovedal však, komu patrí jeho hlas.