Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Republikánom chýba 1 kreslo na zisk väčšiny v Snemovni reprezentantov

Voliči volí vo volebnej miestnosti na základnej škole v meste Boise v americkom štáte Idaho počas volieb do oboch komôr Kongresu v utorok 8. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Na zisk väčšiny v Snemovni reprezentantov je potrebných 218 kresiel a republikáni tam zatiaľ získali 217, demokrati 205 kresiel, pripomína AP.

Los Angeles 15. novembra (TASR) - Dvojica kandidátov Republikánskej strany v pondelok získala kreslo v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu, čím sa republikáni posunuli bližšie k získaniu väčšiny. K tomu im chýba už len jedno kreslo. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AP.

Michelle Steelová a Ken Calvert vo svojich obvodoch porazili demokratických kandidátov. Kalifornia má v súčasnosti 52 takýchto obvodov. Výsledky minulotýždňových volieb neboli v noci na utorok známe ešte v celkovo 14 obvodoch v USA, píše portál Politico.

Voliči v utorok 8. novembra rozhodovali o obsadení 35 kresiel v 100 člennom Senáte a všetkých 435 v Snemovni reprezentantov. Demokratom sa podarilo obhájiť kontrolu nad Senátom. Na zisk väčšiny v Snemovni reprezentantov je potrebných 218 kresiel a republikáni tam zatiaľ získali 217, demokrati 205 kresiel, pripomína AP.

V prípade úspechu republikánov by mohol Kevin McCarthy, ktorý zastupuje kalifornský obvod Bakersfield nahradiť vo funkcii doterajšiu predsedníčku Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovú zo San Francisca. McCarthy bol doteraz v Snemovni reprezentantov lídrom republikánskej menšiny.