Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Reuters: Ankara si po urážke Erdogana predvolala veľvyslanca Švédska

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Počas predmetného incidentu mala skupina sympatizujúca so Stranou kurdských pracujúcich (PKK) usporiadať protestné zhromaždenie v blízkosti tureckého veľvyslanectva v Štokholme.

Istanbul/Štokholm 21. novembra (TASR) - Turecké ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo švédskeho veľvyslanca, aby požiadalo o vyšetrenie incidentu, ktorý Ankara považuje za urážku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na nemenované diplomatické zdroje.

Počas predmetného incidentu mala skupina sympatizujúca so Stranou kurdských pracujúcich (PKK) usporiadať protestné zhromaždenie v blízkosti tureckého veľvyslanectva v Štokholme. Počas protestu podľa Ankary na steny budovy veľvyslanectva premietali teroristickú propagandu a urážlivý obsah vzťahujúci sa na Erdogana.

Turecko teraz očakáva, že Švédsko vypátra osoby zodpovedné za tento incident, uviedli pre Reuters nemenové diplomatické zdroje.

K incidentu a predvolaniu veľvyslanca pritom prichádza v čase, keď sa Švédsko a Fínsko snažia získať súhlas Turecka pre svoj vstup do Severoatlantickej aliancie. Ich začlenenie sa do NATO doposiaľ ratifikovalo 28 z 30 členských krajín. Stále tak neurobilo Maďarsko a Turecko.

Ankara totiž tvrdí, že obe severské krajiny poskytujú podporu spomínanej PKK a ďalším skupinám, ktoré Turecko označuje za teroristické.