Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Francúzsko a Taliansko chystajú dohodu na éru po Merkelovej

Angela Merkelová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Dohoda sa má týkať spolupráce v oblasti ekonomiky, cestovného ruchu i kultúry.

Rím 16. novembra (TASR) - Taliansky premiér Mario Draghi a francúzsky prezident Emmanuel Macron podpíšu na budúci týždeň dohodu, ktorá môže zmeniť rovnováhu síl v Európe po tom, čo z funkcie v nasledujúcich týždňoch odíde nemecká kancelárka Angela Merkelová. S odvolaním sa na svoje zdroje v talianskej vláde o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

Dohoda sa má týkať spolupráce v oblasti ekonomiky, cestovného ruchu i kultúry.

O možnej taliansko-francúzskej dohode sa začalo diskutovať ešte v roku 2018 za vlády talianskeho premiéra Paola Gentiloniho. Vzťahy medzi Rímom a Parížom sa však zhoršili po tom, čo sa k moci v Taliansku dostali populistické strany Liga a Hnutie piatich hviezd.

Od nástupu Draghiho sa však vzťahy týchto dvoch krajín výrazne zlepšili a obaja predstavitelia majú teraz ambíciu spoločne formovať európsku politiku, komentuje agentúra Reuters.

"Macron chce mať pevnejšie vzťahy s Talianskom a Taliansko sa zase chce včleniť do tradičného francúzsko-nemeckého partnerstva," uviedol pre Reuters taliansky vládny zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Oficiálne miesta informácie o chystanej dohode nepotvrdili.

Napätie medzi Rímom a Parížom dosiahlo vrchol v roku 2019, keď Francúzsko nakrátko stiahlo z Ríma svojho veľvyslanca v dôsledku sporov okolo imigrantov.

Draghi a Macron sa naposledy stretli minulý týždeň v Paríži, kde rokovali o dianí v Líbyi. Situáciu v tejto krajine oba štáty tradične považujú za predmet svojho strategického záujmu.