Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Reuters: Indickí novinári sú po kritike premiéra terčom zastrašovania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Niektorí reportéri, rovnako ako aj televízni pracovníci, agentúre potvrdili, že zažili hrozby fyzickým ublížením, šikanu v sociálnych médiách či ostrakizáciu zo strany vlády premiéra Módího.

Naí Dillí 27. apríla (TASR) - Sloboda prejavu a médií sú v Indii zaručené ústavou, niektorí tamojší novinári napriek tomu tvrdia, že za články kritické voči tamojšej vláde a jej predsedovi Naréndrovi Módímu sú v ostatnom čase terčom zastrašovania a ostrakizovania. Uviedla to v piatok agentúra Reuters.

Najmenej traja senior editori v troch rôznych vplyvných vydavateľských domoch odišli počas uplynulých šiestich mesiacov zo svojich postov. Došlo k tomu po zverejnení článkov, ktoré nahnevali vládu alebo podporovateľov vládnucej Indickej ľudovej strany (BJP), píše Reuters s odvolaním sa na kolegov zmienených novinárov.

Niektorí reportéri, rovnako ako aj televízni pracovníci, agentúre potvrdili, že zažili hrozby fyzickým ublížením, šikanu v sociálnych médiách či ostrakizáciu zo strany vlády premiéra Módího.

Medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vo svojej v stredu zverejnenej výročnej správe o stave slobody médií vo svete zaradila Indiu na 138. priečku 180-miestneho rebríčka. India si oproti vlaňajšku pohoršila o dve miesta a podľa aktuálneho hodnotenia RSF je nižšie než Zimbabwe, Afganistan či Mjanmarsko. V roku 2002, v ktorom RSF s vydávaním tohto rebríčka začali, mala India spomedzi 139 krajín 80. miesto.

"Hinduistickí nacionalisti sa na úrovni verejnej diskusie usilujú potlačiť akékoľvek protinárodné myšlienky, v mainstreamových médiách rastie autocenzúra a novinári sú v rastúcej miere terčmi internetových ohováracích kampaní zo strany najradikálnejších nacionalistov, ktorí ich znevažujú alebo sa im dokonca vyhrážajú fyzickou odvetou," uviedli v citovanej správe RSF.

Hovorca indickej vlády obvinenia novinárov komentovať odmietol. Vláda sa taktiež bezprostredne nevyjadrila ani k správe RSF.

Ako doplnil Reuters, nie všetci indickí novinári sú si vedomí popisovaných problémov. Hodnotenie slobody médií je podľa politického komentátora a poslanca parlamentu Swapana Dasguptu "dosť nevysvetliteľné".

Podľa hovorcu vládnucej strany BJP majú správy o zastrašovaní médií ďaleko od skutočnosti. "Naopak, BJP je obeťou útokov veľkej časti médií, ktoré sa rozvíjali pod záštitou Kongresu, ľavice a ďalších opozičných strán," povedal pre Reuters v stanovisku zaslanom e-mailom.

Niektorí novinári v Indii sa podľa Reuters domnievajú, že sloboda médií je v súčasnosti - v období pred budúcoročnými voľbami - ohrozená viac než inokedy.