Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Reuters: Po útoku v Kramatorsku obete nehlásia, Rusko tvrdí opak

Dobrovoľníci pracujú na rekonštrukcii domu zničeného počas ruského útoku 31. decembra 2022 pred začiatkom pravoslávnych Vianoc v Kyjeve na Ukrajine v piatok 6. januára 2023. Foto: TASR/AP

Moskva tvrdila, že pri útoku usmrtila viac než 600 ukrajinských vojakov

Kramatorsk 8. januára (TASR) - Ruský raketový útok na ukrajinské mesto Kramatorsk síce spôsobil škody, avšak nezničil dve budovy, povedal v nedeľu očitý svedok pre novinárov agentúry Reuters, ktorí miesto útoku navštívili. Takisto nie je badať žiadne zjavné známky toho, že by počas útoku došlo k obetiam na životoch ukrajinských vojakov. Rusko predtým tvrdilo, že jeho sily zabili 600 členov ukrajinských síl.

Reportéri Reuters navštívili dva univerzitné internáty, v ktorých boli podľa ruského ministerstva obrany dočasne umiestnení ukrajinskí vojaci. Ani jedna z budov však nebola priamo zasiahnutá raketami či vážne poškodená. Jedna z budov mala rozbitých niekoľko okien a v jej blízkosti bol veľký kráter. Druhá budova bola bez akýchkoľvek škôd. Zhruba 50 metrov ďalej bolo vidieť kráter, ktorý sa nachádzal bližšie ku kasárňam. Nič nenasvedčovalo ani tomu, že by tam žili vojaci a novinári si nevšimli ani nijaké stopy krvi či mŕtve telá.

Ruský rezort obrany predtým v nedeľu vyhlásil, že cieľom útoku na Kramatorsk bolo pomstiť sa za smrť 89 vojakov zabitých pred týždňom v meste Makijivka v Doneckej oblasti. Moskva tvrdila, že pri útoku usmrtila viac než 600 ukrajinských vojakov. V oboch spomínaných budovách sa podľa Moskvy nachádzalo dovedna 1300 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl.

Starosta Kramatorska Olexandr Hončarenko predtým tiež uviedol, že útok si nevyžiadal žiadne obete. Priblížil, že došlo k poškodeniu dvoch vzdelávacích zariadení a ôsmich obytných budov a garáží. Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko povedal, že Rusko vypálilo na toto mesto sedem rakiet.

Hovorca východného krídla ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj podľa spravodajskej stanice Sky News takisto poprel ruské tvrdenia a spresnil, že k útokom ruskej armády na Kramatorsk došlo v sobotu o 23.30 h. "Nemal však žiadny dosah na ukrajinskú armádu," povedal.

Reuters konštatuje, že Ukrajina po ruskom marcovom útoku na vojenskú výcvikovú základňu pri meste Javoriv na západe krajiny, pri ktorom boli zabité desiatky jej vojakov, už svoje sily neumiestňuje blízko seba iba v jednom ubytovacom zariadení.