Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Reuters: Si Ťin-pching sa asi nezúčastní na summite G20 v Indii

Čínsky prezident Si Ťin-pching, archívne foto. Foto: TASR - AP

Indický predstaviteľ, ktorý si želal ostať v anonymite, povedal, že Peking by mal na summite v Naí Dillí (9. - 10. septembra) namiesto čínskeho prezidenta zastupovať premiér Li Čchiang.

Naí Dillí/Peking 31. augusta (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching sa pravdepodobne nezúčastní na budúcotýždňovom summite skupiny G20 v Indii. Napísala o tom agentúra Reuters s odvolaním na nemenované zdroje oboznámené so záležitosťou, informuje TASR.

Indický predstaviteľ, ktorý si želal ostať v anonymite, povedal, že Peking by mal na summite v Naí Dillí (9. - 10. septembra) namiesto čínskeho prezidenta zastupovať premiér Li Čchiang. O neúčasti čínskeho prezidenta na summite v Indii hovorili aj dvaja nemenovaní zahraniční diplomati pôsobiaci v Číne a predstaviteľ jednej z členských krajín zoskupenia G20.

Čínsky premiér sa asi zúčastní aj na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), ktorý sa bude konať 5. až 7. septembra v indonézskej metropole Jakarta, uviedla japonská tlačová agentúra Kjódó.

Summit G20 v Indii bol vnímaný ako podujatie, na ktorom sa mohol čínsky prezident stretnúť so svojím americkým kolegom Joeom Bidenom. Šéf Bieleho domu svoju účasť potvrdil. Obaja lídri sa naposledy stretli vlani v novembri na summite G20 v Indonézii, pripomenula agentúra Reuters.

Na summite v Naí Dillí sa nezúčastní ani ruský prezident Vladimir Putin, oznámil minulý týždeň Kremeľ. Na schôdzke ho zastúpi ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.