Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Reuters: Ukrajina začala rokovať o predĺžení dohody o vývoze obilia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Čiernomorská obilná iniciatíva medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú pomohli vlani v júli sprostredkovať Turecko a OSN, obsahuje dve dohody.

Kyjev 7. marca (TASR) - Ukrajina začala on-line formou rokovať o predĺžení čiernomorskej obilnej iniciatívy, ktorá v čase vojny umožňuje vývoz obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov. V utorok to pre agentúru Reuters uviedol nemenovaný zdroj z ukrajinskej vlády, informuje TASR.

Ukrajina však o predĺžení danej dohody nerokuje priamo s Ruskom, uviedol zdroj. Dodal, že podľa poznatkov Kyjeva diskutujú o tejto záležitosti s Moskvou partneri Ukrajiny.

"Situácia s rokovaniami je pomerne komplikovaná. Teraz veľa nezávisí od nás, ale od partnerov," povedal zdroj, ktorý si želal ostať v anonymite.

Čiernomorská obilná iniciatíva medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú pomohli vlani v júli sprostredkovať Turecko a OSN, obsahuje dve dohody. Jedna s platnosťou 120 dní umožňuje vývoz obilnín, ktoré v ukrajinských čiernomorských prístavoch zablokovala vojna na Ukrajine. Druhá má uľahčiť export ruských obilnín a hnojív v čase platnosti sankcií uvalených na Moskvu za rozpútanie vojny na Ukrajine.

Platnosť čiernomorskej obilnej iniciatívy vyprší 18. marca. Predĺžená bude len v prípade, ak žiadna zo strán nebude mať voči tomu námietky, vysvetľuje Reuters.

Námestník ukrajinského ministra infraštruktúry Jurij Vaskov vo februári povedal, že Kyjev požiada všetky strany dohody, aby rokovali o predĺžení dohody najmenej o rok. Ukrajina zároveň žiada, aby dohoda zahŕňala aj prístav v ukrajinskom meste Mykolajiv.

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu minulý týždeň uviedol, že Ankara pracuje na predĺžení platnosti čiernomorskej obilnej iniciatívy, zatiaľ čo Rusko s časťami dohody vyjadrilo nespokojnosť, píše Reuters.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí nedávno uviedlo, že s predĺžením danej dohody bude súhlasiť iba vtedy, ak budú zohľadnené záujmy ruských poľnohospodárskych výrobcov.

Západné sankcie ruský poľnohospodársky sektor bezprostredne nezasahujú. Moskva však tvrdí, že sankcie majú vplyv na platby, prepravu a poistenie a predstavujú preto "prekážku" pre vývoz ruských obilnín a hnojív, dodáva Reuters.