Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Reynders: Poľsko sa musí riadiť rozhodnutiami Súdneho dvora EÚ

Didier Reynders, archívna snímka Foto: TASR/AP

Reynders spresnil, že ak Poľsko nebude rešpektovať rozhodnutia súdu, dostane pokutu. Ak pokutu nezaplatí, EK si peniaze vezme s tým, že Brusel má na to svoje páky.

Varšava 19. novembra (TASR) - Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders po štvrtkovom rokovaní v Poľsku vyhlásil, že jediným východiskom z konfliktu medzi Varšavou a Bruselom je dodržiavanie rozhodnutí Súdneho dvora Európskej únie (SDEÚ). Reynders v rozhovore pre súkromnú spravodajskú televíziu TVN24 uviedol, že Európska komisia (EK) požiadala o uvalenie finančných sankcií na Poľsko len preto, aby sa Varšava podriadila rozhodnutiam SDEÚ. Správu v piatok priniesla agentúra PAP.

Reynders spresnil, že ak Poľsko nebude rešpektovať rozhodnutia súdu, dostane pokutu. Ak pokutu nezaplatí, EK si peniaze vezme s tým, že Brusel má na to svoje páky.

Napriek sporu medzi eurokomisiou a Poľskom Reynders vyjadril presvedčenie, že Varšava chce zostať v EÚ a že situácia je iná ako v Spojenom kráľovstve, ktoré sa rozhodlo opustiť Úniu.

Reynders bol na dvojdňovej návšteve Varšavy. Vo štvrtok rokoval s predsedom poľského Senátu Tomaszom Gdrodzkim, ministrom pre záležitosti EÚ Konradom Szymańskim, ministrom spravodlivosti Zbigniewom Ziobrom a stretol sa aj s členmi výboru Sejmu pre spravodlivosť a záležitosti EÚ.

Začiatkom týždňa podal minister spravodlivosti Ziobro na poľský ústavný tribunál podnet, v ktorom spochybňuje právny základ pokút od Súdneho dvora EÚ.

V júli SDEÚ nariadil Poľsku, aby okamžite pozastavilo činnosť disciplinárneho senátu najvyššieho súdu z dôvodu nedostatku nezávislosti od vlády. Komisia 7. septembra požiadala SDEÚ, aby Poľsku uložil finančné sankcie za nerešpektovanie rozsudku. Koncom októbra SDEÚ oznámil, že Poľsko bude musieť zaplatiť Komisii penále vo výške jeden milión eur denne za to, že nezastaví činnosť disciplinárnej komory. Ten istý súd ešte v septembri rozhodol, že Varšava musí zaplatiť 500.000 eur denne za nezastavenie ťažby v povrchovej hnedouhoľnej bani Turów, ktorá je predmetom environmentálnej sťažnosti zo strany Českej republiky.