Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Reynders: V Maďarsku sa nezlepšila situácia právneho štátu

Didier Reynders, archívna snímka Foto: TASR/AP

V Maďarsku jednoznačne vidieť diskrimináciu ľudí, ktorí majú odlišnú sexuálnu orientáciu, konštatoval eurokomisár pred novinármi.

Budapešť 12. novembra (TASR) - Kritický postoj Európskej komisie (EK) v otázke stavu právneho štátu v Maďarsku sa zásadne nezmenil, vyhlásil v piatok v Budapešti eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders. Podľa agentúry MTI eurokomisár v Maďarsku od stredy skúmal fungovanie justície, stav korupcie, situáciu médií, ako aj fungovanie systému bŕzd a protiváh.

Reynders počas tejto návštevy diskutoval s predstaviteľmi parlamentu, vlády, súdov a občianskej sféry o záveroch tohtoročnej správy EK týkajúcej sa stavu právneho štátu v jednotlivých členských krajinách Európskej únie.

"V Maďarsku jednoznačne vidieť diskrimináciu ľudí, ktorí majú odlišnú sexuálnu orientáciu," konštatoval eurokomisár pred novinármi. Komisia je podľa jeho slov presvedčená, že príslušné maďarské právne normy protirečia princípom slobôd v Únii.

Podčiarkol, že rozhovory s rôznymi parlamentnými skupinami a predstaviteľmi občianskej sféry potvrdili kritické zistenia EK.

Reynders zdôraznil nutnosť nezávislosti prokuratúry a súdov. O situácii maďarských médií povedal, že tie fungujú v krízovom režime spôsobenom koronavírusovou pandémiou i nedostatkom financií. Dodal však, že chýba transparentnosť v štátnej inzercii, ktorá vážnym spôsobom ovplyvňuje financovanie médií.

Eurokomisár zdôraznil, že je potrebné chrániť základné princípy Únie. "Právo EÚ je prvoradé a verdikty Súdneho dvora EÚ majú záväzný charakter," dodal.

"Vypočul som si názory oboch strán, stretol som sa s ministerkou spravodlivosti Judit Vargovou, ale aj s predstaviteľmi opozície, napríklad s kandidátom opozície na premiéra Péterom Márkim-Zayom i s budapeštianskym starostom Gergelyom Karácsonyom," povedal Reynders, ktorý oznámil, že EK sformuluje Maďarsku odporúčania a bude ho povzbudzovať k pripojeniu sa k Európskej prokuratúre (EPPO), čo však nie je povinné.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)