Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Režim v Bielorusku nariadil zavrieť desiatky mimovládnych organizácií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň bieloruské úrady odsúdili skupinu univerzitných študentov na dva roky väzenia za účasť na minuloročných demonštráciách proti režimu autoritárskeho prezidenta Lukašenka.

Minsk 23. júla (TASR) - Bieloruské úrady v piatok nariadili zatvoriť 43 mimovládnych organizácií pôsobiacich v krajine. Informovala o tom agentúra AFP. Stalo sa tak po tom, ako prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok vyhlásil, že sa chce "zbaviť" všetkých organizácií v krajine, ktoré podkopávajú Bielorusko. Mimovládne organizácie konkrétne označil za "banditov" a "zahraničných agentov", pripomína AFP.

Podľa bieloruskej mimovládnej organizácie na ochranu ľudských práv Viasna spustilo tamojšie ministerstvo spravodlivosti "proces likvidácie" mimovládok po celej krajine. Na zozname "nežiadúcich" organizácií je napríklad Bieloruská asociácia novinárov (BAŽ), viaceré charitatívne aj mládežnícke organizácie či skupina ochrancov zvierat. Niektoré mimovládky sa dozvedeli o tom, že musia ukončiť svoju činnosť až z médií.

"Nikto nám nepovedal, prečo budeme zlikvidovaní... Tlak na občiansku spoločnosť v Bielorusku sa zvyšuje," napísala vo vyhlásení mimovládna organizácia Human Constanta, ktorá bojuje za práva utečencov.

Začiatkom tohto týždňa bieloruské úrady zmrazili aj bankové účty bieloruského PEN centra - združenia spisovateľov vedeného laureátkou Nobelovej ceny za literatúru a členkou koordinačnej rady bieloruskej opozície Sviatlanou Alexijevičovou.

Minulý týždeň bieloruské úrady odsúdili skupinu univerzitných študentov na dva roky väzenia za účasť na minuloročných demonštráciách proti režimu autoritárskeho prezidenta Lukašenka, pripomína AFP.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová minulý týždeň odsúdila zákroky Bieloruska voči aktivistom a novinárom. "Som hlboko znepokojená posledným vývojom udalostí v Bielorusku... Takéto zákroky sú neakceptovateľné," uviedla Bacheletová.